Za nove e-automobile nulta carinska stopa, a za hibridne 5 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2022. u 22:00
Do 31. kolovoza ove godine uvezeno je 365 hibridnih automobila/S. Niketić/PIXSELL

U BiH privremena suspenzija i smanjenje carina na uvoz hibridnih i e-automobila do kraja 2022.

Privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa pri uvozu, kao i visoke cijene goriva, izazvali su veću potražnja i zanimanje za električne i hibridne automobile širom Bosne i Hercegovine, javlja portal nezavisne.com.

Savjet ministara BiH je krajem srpnja na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, donio Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. prosinca ove godine.

Veliko zanimanje kupaca
Carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, smanjuje s dosadašnjih 15 na 5 posto za hibridna vozila, te s 5 posto na nultu carinsku stopu na automobile na električni pogon.

Haris Muratović, predsjednik Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Privrednoj komori FBiH, istaknuo je za Nezavisne novine da je prije dva mjeseca načelno usvojena ova odluka, ali da je ona stupila na snagu početkom rujna.

“Za ovih nepunih mjesec dana teško je očekivati veći rezultat od toga i prave rezultate ćemo imati krajem godine. Ipak, možemo potvrditi da imamo veliko interesiranje od strane klijenata za električne i hibridne automobile i da je sve više ljudi zainteresirano za nabavu ovakvih automobila”, naglasio je Muratović.

Prema njegovim riječima, u prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je više hibrida nego bijele prošle. “Ovo je prirodan proces, jer se pred proizvođače automobila stavljaju novi zahtjevi, a BiH je dio cijelog tog ekosistema. Svi proizvođači se trude da polako prebacuju svoju proizvodnju modela na hibride i na električne automobile, tako da sam taj prirodni proces ima rast i u BiH. Uvjereni smo da će to sve više biti praksa, ne samo u Europi, nego i u cijeloj BiH”, pojasnio je Muratović.

Novi traženiji
Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih osam mjeseci ove godine uvezen je 31 električni automobil, dok je cijele prošle uvezeno njih 50.

“Najskuplji električni automobil koji je ove godine uvezen u BiH je Porsche Taycan GTS, koji je vlasnika koštao 189.997 KM plus 43.437 KM plaćenih dažbina”, stoji u podacima UIO BiH. U prvih osam mjeseci ove godine uvezeno je više hibridnih automobila nego cijele prošle. Do 31. kolovoza ove godine uvezeno je 365 hibridnih automobila, i to 282 nova i 83 polovna, ukupne vrijednosti 19.505.043 KM plus 5.540.711 KM dažbina.

Cijele prošle godine uvezeno je 359 hibrida i to 269 novih i 90 polovnih, u iznosu od 15.905.101 KM plus 4.342.553 KM dažbina, ističe se u podacima UIO BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close