Za milijun i pol poljoprivrednika iz proračuna koliko i za Nacionalni stadion

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2022. u 22:00

Država planira za poticaje poljoprivredi izdvojiti oko 540 milijuna eura.

Čelnik zastupničke skupine Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je proračun za poljoprivredu Srbije za 2023. godinu “apsolutno nedovoljan” jer država planira za poticaje poljoprivredi, od koje živi milijun i pol ljudi u Srbiji, izdvojiti gotovo koliko i za Nacionalni stadion – oko 540 milijuna eura.

“To je slika i prilika odnosa države prema poljoprivredi – proračun za stadion je isti kao i za poticaje poljoprivredi, koja nije prioritet države, a sudjeluje u bruto domaćem proizvodu sa 10 posto, dok dobiva tek između četiri i pet posto od ukupnog proračuna”, rekao je Aleksić na sjednici Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu na kojoj je razmatran proračun Ministarstva poljoprivrede za 2023. godinu.

Aleksić je istaknuo da poljoprivreda nije prioritet za državu, što pokazuju mali poticaji čija isplata kasni godinama, poput premija za mlijeko, poticaja za biljnu proizvodnju te za ruralni razvoj. “Poticaji koje ste pred izbore podigli sa smiješnih 4000 dinara po hektaru na 8000 dinara daleko su od dovoljnih, jer su 2012. godine iznosili 12.000 dinara po hektaru, a sada su drastično poskupjeli gorivo, gnojivo i inputi za poljoprivrednu proizvodnju”, rekao je Aleksić ministrici poljoprivrede Jeleni Tanasković.

Aleksić, koji se inače bavi poljoprivrednom proizvodnjom u Trsteniku, naveo je da je u svijetu nastupila “velika kriza hrane”, a da Srbija ima ogromne potencijale, ali se ne obrađuje između 800.000 i milijun hektara obradivog zemljišta. “Srbija je mogla profitirati u situaciji svjetske krize. Pogledajte ulaganja u poljoprivredu u EU, koja su nekoliko puta veća nego u Srbiji. Nisu njihovi poljoprivrednici pametniji od naših, nego im njihove države daju više novca, a naši poljoprivredni proizvođači se snalaze kako znaju i umiju i onda se prestaju baviti proizvodnjom”, rekao je Aleksić.

Naveo je kako se posljednjih 10 godina proračun za poljoprivredu kretao između tri i pet posto od ukupnog proračuna, ali da je uvijek realizirano manje od planiranog. “Nedovoljan je ukupni proračun Ministarstva poljoprivrede od 80 milijardi dinara za 2023. godinu, od kojih je za poticaje poljoprivredi predviđeno 68,7 milijardi dinara, i nedovoljno je sve ispod 100 milijardi, što je Narodna stranka zahtijevala u svom programu ekonomskih mjera”, rekao je Aleksić. Dodao je kako nije poznato kolika su dugovanja prema poljoprivrednicima iz ranijih godina jer bi značajan dio proračuna za 2023. godinu mogao biti iskorišten za vraćanje dugova države iz 2021. i 2022. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close