Za masovno širenje zaraze u Leskovcu odgovorna tvrtka Yura

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2020. u 11:13
Južnokorejski proizvođač kabela nastavio je s proizvodnjom i nakon prvih slučajeva zaraze, a sada je bolesno 68 radnika

Krizni stožer u Beogradu nije pogriješio kada nije naložio prekid rada u Yuri početkom travnja.

Nakon što južnokorejska kompanija Yura nije zatvorila pogone kada se početkom travnja među radnicima pojavio koronavirus došlo je do novog masovnijeg širenja zaraze u Leskovcu.

Taj grad je po broju zaraženih na dnevnoj razini prvi u Srbiji, čak ispred Beograda, piše Danas. U ovom trenutku zaraženo je 68 zaposlenih u Yuri. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je do širenja epidemije u tvornici Yura došlo nakon što su radnici na posao dovođeni u pretrpanim autobusima, ali i zbog toga što se nisu poštovale epidemiološke mjere o održavanju rastojanja između radnika na traci, gdje se proizvode kabeli za autoindustriju.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da se svi zaposleni u Yuri testiraju da bi se utvrdio točan broj zaraženih. On smatra da Krizni stožer u Beogradu nije pogriješio kada nije naložio prekid rada u Yuri početkom travnja kada se u prvom valu zarazilo desetak radnika te tvornice.

“Tada zaraženih u Yuri nije bilo puno i nisu se stekli uvjeti da se u potpunosti zaustavi proizvodnja. Sada je situacija potpuno drukčija, zaražen je znatno veći broj radnika”, navodi Tiodorović. No sindikalci smatraju da je Krizni stožer napravio katastrofalnu pogrešku.

”Da je tvornica zatvorena odmah kada je došlo do prvih slučajeva zaraze sada ne bi bio zaražen velik broj radnika. Glavni je krivac za tešku situaciju vlada Srbije koja i nakon prosvjeda radnika nije donijela odluku o zaustavljanju proizvodnje”, kaže Ivan Krstić, povjerenik Udruženih sindikata Srbije Sloga za Leskovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close