Za kupovinu električnog vozila poticaj 5000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 10. siječanj 2022. u 06:44
Problem je što u Srbiji postoji samo oko 70 javno dostupnih brzih punjača za električna vozila/G. Žućko/PIXSELL

Ova mjera u Srbiji prvi put je uvedena 12. ožujka 2020. a prema podacima Ministarstva za zaštitu okoliša, zanimanje je bilo veliko.

Vlada Srbije donijela je uredbu o subvencioniranju kupovine električnih i hibridnih vozila, a pravo na poticaj od 250 do 5000 eura imaju fizičke i pravne osobe, odnosno poduzetnici. Za tu mjeru u proračunu je osigurano oko milijun eura, piše Blic.

Tako se nastavlja stimulacija države za kupovinu ovih ekoloških vozila, a sve u sklopu paketa propisa vezanih uz klimatske promjene.

Ova mjera u Srbiji prvi put je uvedena 12. ožujka 2020. a prema podacima Ministarstva za zaštitu okoliša, zanimanje je bilo veliko. Procjenjuje se da je u toj godini prodano oko 800 takvih vozila.

Visina subvencije ovisi od tipu vozila i kreće se od 250 eura za mopede i tricikle do 5000 eura za potpuno električna putnička vozila do devet sjedišta i laka teretna vozila. Za hibridna vozila poticaj je 3500 eura.

Iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i dijelova kažu da je ova uredba dobar potez i da je dobro što je nastavljano s poticajima.

Međutim, u Srbiji postoje i problemi za masovnije korištenje električnih automobila, a prije svega su povezani s mrežnom infrastrukturom jer prema nekim podacima postoji samo oko 70 javno dostupnih brzih punjača, što nije dovoljno.

Drugi problem je cijena. I uz subvencije polovni i novi električni automobili stoje daleko više od onih na benzin i dizel.

Komentirajte prvi

New Report

Close