Za godinu dana zbog rada nedjeljom kaznili samo 15 trgovaca

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2020. u 13:58
Crna Gora je uvela neradnu nedjelju prije godinu dana/SHUTTERSTOCK

Ukupan iznos izrečenih kazni je 13.500 eura, i prema riječima zaposlenih u Upravi za inspekcijske poslove, sve su naplaćene.

Predmet o ukidanju neradne nedjelje, koja za trgovine vrijedi od 20. listopada prošle godine, i dalje je na Ustavnom sudu, rečeno je Dnevnim novinama. Inicijativu o brisanju te odredbe iz Zakona u unutrašnjoj trgovini podnijela je Unija poslodavaca još prošlog rujna.

“U postupku po inicijativi za ocjenu ustavnosti odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini završen je prethodni postupak u kojem se pribavljaju mišljenja, odnosno odgovori na inicijativu. Predmet je u radu”, rekli su iz Ustavnog suda.

Uvođenjem neradne nedjelje slobodan dan u trgovini dobilo je oko 40.000 zaposlenika. Kada je riječ o kontrolama rada trgovina, tržišni inspektori su za godinu u 15 slučajeva utvrdili kršenje zakona. Ukupan iznos izrečenih kazni je 13.500 eura, i prema riječima zaposlenih u Upravi za inspekcijske poslove, sve su naplaćene.

“Od 20. listopada prošle do 16. listopada ove godine, tržišni inspektori su u 15 slučajeva utvrdili da trgovci obavljaju promet robom nedjeljom suprotno Zakonu o unutrašnjoj trgovini.

U svih 15 slučajeva su zbog počinjenog prekršaja izrekli novčane kazne i to pravnoj osobi u iznosu od 1000 osobi i odgovornoj osobi u iznosu od 200 eura, dok je za produzetnika izrečena novčana kazna u iznosu od 300 eura”, rekli su iz Uprave za inspekcijske poslove. Inspektori su u svih 15 slučajeva zatvorili prodajne objekte u razdoblju u kojem rad nije dopušten.

Najviše kršenja utvrđeno je u Budvi, i to u pet slučajeva, gdje je trgovcima izrečeno 5100 eura kazni.

Komentirajte prvi

New Report

Close