Vrlo dobar start sezone u Neumu, ali muku muče s jednim velikim problemom

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2024. u 13:42
Hotelijeri od ovogodišnje sezone očekuju rekorde po popunjenosti i zaradi/Shutterstock

U hotelima uglavnom odsjedaju strani gosti iz Francuske, Poljske, Njemačke i skandinavskih zemalja, dok domaći gosti i dijaspora u većem broju počinju pristizati tek u špici sezone.

Turistička sezona u Neumu je počela jako dobro, svi kapaciteti su jako dobro popunjeni, stigli su Francuzi, Poljaci, Nijemci, a hotelijeri od ovogodišnje sezone očekuju rekorde po popunjenosti i zaradi.

“S obzirom da je 1. svibnja krenula prava sezona, svi kapaciteti su dosta dobro popunjeni, a što se tiče hotelskog smještaja situacija je jako, jako dobra”, rekao je za Klix.ba Davor Krešić, predsjednik Udruženja hotelijera Općine Neum.

Kako kaže, većina hotela je na oko 60-70 posto popunjenosti, što će se sljedećih dana i mjeseci samo povećavati.

U hotelima uglavnom odsjedaju strani gosti iz Francuske, Poljske, Njemačke i skandinavskih zemalja, dok domaći gosti i dijaspora u većem broju počinju pristizati tek u špici sezone. S druge strane, kada je riječ o privatnom smještaju, on je bio popunjen za ove blagdane, nakon čega će, ističe, vjerojatno uslijediti pad do nekog novog godišnjeg odmora.

Što se tiče očekivanja ove turističke sezone, Krešić smatra da bi ona trebala biti bolja od prošle, i financijski i fizički.

“Trebamo pričekati da sezona završi pa ćemo sumirati rezultate. Očekivanja su izvrsna, već znamo sve parametre kakva će biti prodaja, budući da partneri s kojima radimo šalju rezervacije četiri do šest mjeseci unaprijed.”, kaže Krešić.

Problem s radnom snagom, posebno onom kvalitetnom, osjeća se i u Neumu. “Uvijek nedostaje, pogotovo dobrih i kvalificiranih radnika, ali to je problem svake grane, pa tako i naše. Trenutno imamo kvalitetne radnike koji će, mislim, moći odgovoriti svim zahtjevima. izazovima koji su pred nama”, napominje Krešić.

Zaključuje da je u neumskim hotelima zaposleno oko 500 radnika, s tim da je njih desetak stranaca i svi dolaze iz Nepala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close