Vraća li Srbija obvezni vojni rok? Velik dio građana to želi

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2021. u 08:39
Foto: ATAImages/PIXSELL

Početkom godine i Aleksandar Vučić je najavio mogućnost ponovnog uvođenja obveznog služenja vojnog roka, koji je u Srbiji ukinut 2011. godine.

Ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je 7. veljače da će odluka o tome hoće li u Srbiji biti ponovo uvedeno obvezno služenje vojnog roka biti donesena do rujna ili listopada ove godine. Dva dana kasnije Ministarstvo obrane je priopćilo da su u toku pripreme za uvođenje školskog predmeta „Osnove sustava obrane Republike Srbije”. On će biti fakultativnog tipa i namijenjen učenicima trećeg i četvrtog razreda srednjih škola.

Tko se odluči za taj predmet – koji su učenici u Srbiji posljednji put u školama imali prije tridesetak godina – naučit će nešto o tome kako vojska funkcionira, kao i o „važnim stvarima koje se tiču tradicije i povijesti naše vojske”, objasnio je Stefanović. On je dodao da će satovi posvećeni obrani počinjati intoniranjem himne Srbije i da je cilj jačanje patriotskog duha i identificiranja mladih sa svojom zemljom, piše Deutsche Welle.

Početkom godine i Aleksandar Vučić je najavio mogućnost ponovnog uvođenja obveznog služenja vojnog roka, koji je u Srbiji ukinut 2011. godine. Postoje argumenti i za i protiv, rekao je tada predsjednik Srbije. „Stvari koje su za: time ćemo podići neka mjesta, demografske centre. U tim mjestima bismo podizali ili obnavljali kasarne, gdje bi svaka vrsta ekonomske aktivnosti doprinijela daljem ekonomskom razvoju tih mjesta. A taj potez bi značajno unapredio i našu borbenu gotovost”, rekao je Vučić.

Raspoloženje građana „Istinomer” je tim povodom podsjetio da je Vučić 2017. godine izjavio kako je dobro imati profesionalnu vojsku i da ponovno uvođenje obveznog služenja vojnog roka nije realno, iako bi „veliki dio” građana Srbije to želio.

Komentirajte prvi

New Report

Close