Vozila s naprednim kamerama patrolirat će gradom u potrazi za nepropisno parkiranim automobilima

Autor: Poslovni.hr , 06. kolovoz 2020. u 09:22
Foto: Borna Filić / Pixsell

Svaki od Land Rovera opremljen je velikom kamerom na krovu koja može snimati u 360 stupnjeva i prepoznavati registarske oznake.

Beogradske vlasti su prije nekoliko dana predstavile automatizirani sustav koji će kontrolirati nepropisno parkiranje u 93 ulice diljem grada, a taj projekt naziva se Oko sokolovo. Naime, riječ je o 18 Land Rovera Discoveryja koji su opremljeni naprednim kamerama za prepoznavanje nepropisnog parkiranja te automatsko kažnjavanje poput kamera za nadzor brzine.

Svaki od ovih Land Rovera opremljen je velikom kamerom na krovu koja može snimati u 360 stupnjeva i prepoznavati registarske oznake, a u kabini se umjesto stražnjih sjedala nalazi računalo koje bilježi sve snimljene podatke te ih šalje u bazu podataka, piše Vozim.hr.

Iz operativnog centra akcije Oko sokolovo poručuju kako će ovim sustavom moći pregledati znatno veći broj ulica u kraćem roku, što je prije bilo neizvedivo. Također tvrde da kamera može prepoznati je li u automobilu vozač i jesu li upaljena sva četiri žmigavca pa će se i prema tome određivati kazne.

Dodaju kako će se kontrolirati „bahato“ parkiranje u žutim trakama, na tramvajskim prugama, zelenim površinama, invalidskim mjestima i pješačkim prijelazima. Osim toga, kontrolirat će se i vozila koja svojim parkiranjem zatvaraju ulaze u stambene zgrade te nepropisno parkiranje na pločniku.

U slučaju kad ovo kontrolno vozilo snimi nepropisno parkiranje, kazne mogu iznositi između 5 i 25 tisuća dinara, što je otprilike od 320 do 1600 kuna. Operativni centar ističe kako će se na ovaj način znatno smanjiti broj nepropisno parkiranih vozila te tako ujedno i ubrzati promet od 10 do 20 posto.

Probni period ovog sustava već je započeo diljem Beograda te su ondašnje vlasti vrlo zadovoljne rezultatima, ali prava naplata kazni počinje tek od 10. kolovoza. Ovakav sustav bi mogao biti iznimno učinkovit pa smatramo da bi ga bilo iznimno dobro primijeniti i diljem većih hrvatskih gradova.

Komentirajte prvi

New Report

Close