Dva trgovačka lanca ozbiljni su kandidati za kupnju tvrtke s gotovo 3.000 zaposlenih

Autor: Poslovni dnevnik , 06. veljača 2023. u 12:58
Foto: Shutterstock

Za tvrtku s gotovo 3.000 zaposlenih proteklih tjedana zanimanje je pokazalo nekoliko potencijalnih kupaca iz inozemstva.

Dva su ozbiljna kandidata za kupnju slovenskog trgovca Tuš, koje je nedavno ponuđen na prodaju. Za tvrtku s gotovo 3.000 zaposlenih proteklih tjedana zanimanje je pokazalo nekoliko potencijalnih kupaca iz inozemstva, a izdvojila su se dva: crnogorski trgovački lanac Voli u vlasništvu Dragana Bokana i njemački trgovački div Rewe, javlja portal necensurirano.si..

Trgovački lanac Voli najveći je poslodavac u Crnoj Gori, a poslovno surađuju s Izetom Rastoderom, koji živi u Sloveniji, gdje je sjedište njegove tvrtke Derby, koja je jedan od najvećih svjetskih distributera banana.

Od 2017. do 2021. godine ostvarila je više od 50 milijuna eura čiste dobiti koju je iskoristila za razne investicije. Među njima su stambeni projekt Spektra, avioprijevoznik Air Adriatic, hotel Bellevue u Tivoliju, neizgrađeni trgovački dio Stožica te kupnja tvrtke Eko Surovina.

Rewe posjeduje nekoliko trgovačkih i diskontnih lanaca u mnogim zemljama i ostvaruje oko 60 milijardi eura prometa godišnje. Fond Alfi, koji je dio KF Finance grupe, većinski je vlasnik Engrotuša od 2020. godine, dok je ostalih 20 posto u vlasništvu njegovih osnivača Mirka i Tanje Tuš.

Tvrtka Engrotuš, koja stoji iza Tuš trgovina, imala je financijske obveze veće od 260 milijuna eura 2019. godine koje nije mogla otplatiti, te je provela postupak sanacije u toku kojeg su prodani neki veći trgovački centri i nekretnine.

U 2021. godini tvrtka je ostvarila gotovo 455 milijuna eura čistih prihoda od prodaje i 4,2 milijuna eura čiste dobiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close