Turistički kompleks Emira Kusturice na rubu propasti, vlada pokušava zaustaviti kolaps

Autor: Poslovni dnevnik , 16. srpanj 2021. u 07:00
Foto: Shutterstock

Andrićgrad je i dosad imao podršku vlasti, što se vidjelo po ranijoj dodjeli financijske pomoći protivno zakonu.

Zbog nagomilanih dugova svi računi tvrtke Andrićgrad iz Višegrada blokirani su duže od 50 dana. Kolaps pokušava zaustaviti vlada Republike Srpske odlukom da iz proračuna po hitnom postupku obavi dokapitalizaciju s dva milijuna maraka (oko milijun eura), doznaje portal Capital.ba.

Odluku o dokapitalizaciji vlada je donijela na sjednici održanoj 1. srpnja. Međutim, kao i mnogo puta dosad, o tome nije obavijestila javnost niti građane, objašnjava portal.

“Vlada Republike Srpske na ime povećanja osnovnog kapitala odobrava uplatu svog dijela u iznosu od 2,000.000 KM. Zadužuje se Ministarstvo financija RS da s ciljem realizacije projekta izgradnje naselja Andrićgrad osigura sredstva“, stoji u odluci vlade.

Uvijek prvi u redu za novac

Međutim, kako doznaje Capital, to je samo djelimično točno. Novac za zajednički projekt vlade, općine Višegrad i poznatog redatelja Emira Kusturice prije svega će biti iskorišten za deblokiranje tvrtke.

“Tvrtka je blokirana i cilj vlade je da ga ovom financijskom injekcijom spasi, odnosno plati obveze zbog kojih su računi blokirani kako bi ponovno mogla djelovati“, rekao je izvor Capitala iz vlade RS.

Inače, turistički kompleks Andrićgrad ima bezrezervnu podršku vlasti u RS od samog osnivanja. Ta se često vidjelo u financijskoj pomoći protivnoj zakonu, pravilima i procedurama, a što su utvrdili i revizori. Tako je utvrđeno da je 2019. Ministarstvo trgovine i turizma RS, prema zaključku vlade, dodijelilo 350.000 maraka (oko 178.000 eura) tvrtki Andrićgrad, protivno svim pravilima i zakonskim procedurama.

Vlada je intervenirala prilikom Javnog natječaja za financiranje projekata u području turizma i ugostiteljstva tako što je je resorno ministarstvo obvezala da protivno proceduri izbora najboljih projekata Kusurici dodijeli bespovratnih 350.000 maraka.

Tvrtka Andrićgrad nije se niti mogla natjecati budući da je jedan od uvjeta za prijavu bio dokaz iz Porezne uprave o plaćenim dugovima, što Kusturica nije mogao dobiti jer je RS dugovao oko 175.000 maraka.

Na miješanje u izbor i dodjelu sredstava upozorila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u revizorskom izvješću Ministarstva i trgovine RS.

Najniži prihodi od osnivanja

Kako su naveli, ministarstvo je sredstva Andrićgradu dodijelilo prema zaključku vlade što nije u skladu s članom 5. Uredbe o uvjetima i kriterijima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

Tim članom je propisano da se dodjela namjenskih sredstava za razvoj turizma obavlja nakon provedene procedure izbora najboljih projekata, što nije urađeno.

U taj projekt je dosad uloženo 23,7 milijuna maraka (oko 12 mil. eura), od čega je vlada dala 15 miliijuna KM, Kusturica pet, a ostatak Općina Višegrad.

Andrićgrad je osnovan 2011. potpisivanje ugovora između vlade RS, Općine Višegrad i tvrtke Lotika u vlasništvu Emira Kusturice, inače dobrog prijatelja Milorada Dodika, trenutačno člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS.

Osnivački ulog bio je 10.000 KM, od toga je vlada uplatila 2450 KM, Općina Višegrad 2450 KM, a tvrtka Lotika 5100 KM, čime je postala većinski vlasnik.

Prošlu su godinu završili s gubitkom od oko 90.000 maraka uz najniže prihode od osnivanja tvrtke, što se može opravdati pandemijom i osnovnom djelatnošću Andrićgrada, a to je turizam.

Kako je portal Capital nedavno otkrio, Andrićgrad uskoro treba preuzeti Olimpijski centar (OC) Jahorina.

Taj posao dogovoren je na sastanku održanom krajem veljače u Istočnom Sarajevu, a bit će zavšen tako što će vlada Republike Srpske svoj udio u Andrićgradu, koji zajedno s Općinom Višegrad iznosi 78 posto, prenijeti na OC Jahorina.

Komentirajte prvi

New Report

Close