Vlada RS preuzima tvrtku Sarajevo-gas

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2022. u 22:00
Donedavno je većinski vlasnik Sarajevo-gasa bio Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija BiH/PD

Najveći dioničar Sarajevo-gasa je Raiffeisen Bank (skrbnički račun) sa 31,7%, Akcijski fond RS ima 30%, …

Vlada Republike Srpske objavila je da će preuzeti kompaniju Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva.

Kako se navodi u odluci vlade od 1. rujna, zadužuju se Investicijsko-razvojna banka RS i Fond PIO da iz sredstava fondova kojima upravljaju (Akcijski fond RS, Fond za restituciju RS i Mirovinski rezervni fond PREF) preuzmu redovite dionice tvrtke Sarajevo-gas.

Preuzimanje će obaviti u skladu sa zakonskim ograničenjima navedenih fondova, a prema proceduri utvrđenoj Zakonom o preuzimanju, navodi se u odluci objavljenoj u Službenom glasniku RS.

Najveći dioničar Sarajevo-gasa je Raiffeisen Bank (skrbnički račun) sa 31,7%, Akcijski fond RS ima 30%, DUIF Kristal Invest – OMIF Maximus Fund 20%, a slijede PREF sa 10% i Fond za restituciju RS sa 5% dionica.

Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija BiH, bio je donedavno većinski vlasnik Sarajevo-gasa preko svojih bijeljinskih tvrtki Oktan promet i Šipad-komerc, ali je ih prodao u srpnju ove godine.

Ministar Mitrović, koji je sa svojim tvrtkama ušao u vlasništvo Sarajevo-gasa 2020. i 2021. godine, prodao je dionice 1. srpnja za 2,795.711 KM (oko 1,4 mil. eura). Dionice je prodao po tri i pol puta većoj cijeni od kupovne.

Komentirajte prvi

New Report

Close