Vlada FBiH planira izdati gotovo pola milijarde trezorskih zapisa

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Posebno brine druga odluka o zaduženju jer je rok dospijeća samo 91 dan.

Od rekordnog proračuna do novih dugova – i to višemilijunskih. Vlada Federacije donijela je odluku o novom zaduživanju ukupnog iznosa od gotovo pola milijarde maraka.

Takav bi potez mogao dugoročno ugroziti mirovinske i socijalne fondove. Federalna vlada ovih dana nije željela odgovoriti na sve kritike javnosti i opozicije, javila je Federalna televizija.

Rekordan proračun
Zato ekonomisti govore. Dugovi nisu opravdani ako se ne tiču ​​novih investicija. Ali vlast može što hoće, jer građani, naravno, plaćaju dugove.

Federacija je dobila rekordan proračun, ali nedovoljno, jer je nedugo nakon njegovog usvajanja Vlada na sjednici krajem veljače donijela odluke o zaduženju od 430 milijuna maraka. Prvom odlukom pokrili bi se proračunski rashodi od 70 milijuna maraka.

Dug bi došao na naplatu početkom 2027. godine, kada istječe mandat sadašnjem sazivu Vlade. Kod drugog rješenja o zaduženju iznos je znatno veći, a rok dospijeća duga je kraći – 91 dan od zaduženja.

70

milijuna KM stiže na naplatu početkom 2027. godine

Odobrava se zaduženje Federacije Bosne i Hercegovine emisijom trezorskih zapisa Federacije u svrhu prikupljanja sredstava za financiranje izdataka utvrđenih Proračunom Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, u nominalni iznos do 170.000.000 KM – navodi se. Ukupan iznos pet Vladinih odluka o zaduženju je skoro pola milijarde maraka.

– Nije primjereno hvaliti se rekordnim proračunom, pogotovo ako je temeljen na dugu. Sada imamo odluke koje još uvijek nisu defanzivna zaduživanja, da vrlo brzo Vlada FBiH planira zadužiti ne samo naše generacije nego i buduće kroz vrijednosne papire vrijedne skoro pola milijarde KM – ističe Admir Čavalić, šef Kluba SBiH u Zastupničkom domu FBiH.

Čemu nova zaduženja ako je proračun rekordan i novca ima?

Ne znam na što se optužba odnosi i ne mogu je komentirati. Ja mogu komentirati svoj proračun i ako imate pitanja, tu sam da odgovorim – rekao je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike Federacije BiH (NiP).

Loše prognoze
Pitanje su poslali na adresu resornog ministra, no odgovora nije bilo. Dok se zapadne zemlje boje recesije, Federacija BiH se zadužuje. Prognoze ekonomskih stručnjaka nisu sjajne.

Treba razmišljati o posljedicama. Ako se o tome ne razmišlja, onda ćemo u bliskoj budućnosti zapasti u još veće probleme. To je kao plivanje u živom blatu: što se više borimo, to dublje tonemo. Zato nas zaduživanje ne za produktivne investicije nego za tekuću potrošnju dovodi u crnu sliku – upozorava ekonomski analitičar Željko Šain.

Umjesto najavljenog seta fiskalnih zakona, povećanja minimalnih plaća i rasterećenja gospodarstva – iz Federalne vlade stigle su nove obveze pokrivanja proračunskih rupa na teret građana. 

Komentirajte prvi

New Report

Close