Vlada FBiH: Ograničene marže na temeljne proizvode

Autor: Poslovni dnevnik , 03. rujan 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Regulirat će se marže na brašno, šećer, ulje, kruh i mlijeko.

Vlada Federacije BiH je donijela odluku kojom se, kao mjera neposredne kontrole cijena na području Federacije, propisuje utvrđivanje najviše marže u trgovini (kalkulativne cijene) za pojedine osnovne prehrambene namirnice.

Pri određivanju visine marži u veleprodaji i maloprodaji vodilo se računa da marža trgovaca može pokriti troškove poslovanja i osigurati kontinuitet njihove djelatnosti, kao i da trgovcima ne služi za ostvarivanje ekstra dobiti.

Hrana u fokusu
Prema odluci, mjere izravne kontrole cijena odnose se na proizvode iz nadležnosti FBiH, kantona, gradova i općina, propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale prehrambene proizvode i druge proizvode u prometu svih sudionika u prometu. opskrbni lanac, odnosno trgovačka društva i druge pravne i fizičke osobe koje proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i malo.

5

posto smije iznositi maksimalna veleprodajna marža na cijenu kruha

Ove pravne i fizičke osobe dužne su utvrđivati ​​i primjenjivati ​​marže tako da ne prelaze maksimalan iznos marži u postotnom iznosu nabavne cijene u veleprodaji i maloprodaji. Ta se obveza, prema današnjoj odluci, odnosi na pšenično brašno tip 550 (veleprodajna marža pet posto po kilogramu, maloprodajna marža sedam posto), zatim sve vrste kruha od pšeničnog brašna (cijeli ili rezani) po kilogramu (veleprodajna marža pet posto)., (maloprodajna marža sedam posto), kravlje mlijeko, pasterizirano, homogenizirano i sterilno po litri (veleprodajna marža tri posto, maloprodajna šest posto), kao i jestivo suncokretovo ulje po litri (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto).

Tu je i kristal bijeli šećer, po kilogramu (veleprodajna marža četiri posto, maloprodajna osam posto), zatim svježa konzumna jaja, po komadu (veleprodajna marža pet posto, maloprodajna šest posto), kao i sve vrste svježeg mesa (veleprodajna marža pet). posto, maloprodaja šest posto), te deterdženti za prašak za rublje po kilogramu i tekućina za posuđe po litri (veleprodajna marža osam posto, maloprodaja 12 posto).

Inače, u obrazloženju odluke Ministarstvo je podsjetilo da je Vlada FBiH na sjednici 8. travnja 2021. godine donijela Odluku o izmjeni Odluke o propisivanju mjere izravne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalnog iznosa marži. za određene osnovne životne namirnice i druge proizvode.

Tom odlukom propisano je da su pravne i fizičke osobe dužne utvrditi i primijeniti marže tako da one ne prelaze postotak marži tih proizvoda na dan 31. prosinca 2020. godine. godine. Kako stoji u obrazloženju, a s obzirom na taj vremenski okvir, Odluka je izgubila svrhu, jer su brojni trgovački objekti otvoreni nakon 31.12.2020. godine.

Nužne kontrole
Stoga je bilo potrebno korigirati mjeru izravne kontrole cijena pa je donesena nova odluka. No, s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva, posebice u kontekstu aktualnih inflatornih utjecaja koji kontinuirano smanjuju kupovnu moć stanovništva, Vlada je odluku donijela smatrajući da su i dalje potrebne mjere izravne kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih proizvoda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close