Vjetropark i solarne elektrane u Ravnom počet će proizvoditi struju za pet godina

Autor: Poslovni dnevnik , 03. kolovoz 2022. u 22:00
Foto: EMICA ELVEDJI/PIXSELL

Ventus industria je partner njemačke kompanije WPD koja je jedna od vodećih svjetskih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Bosanskohercegovačka općina Ravno zaključila je nedavno dva ugovora o izgradnji vjetroparka i solarnih elektrana za proizvodnje električne energije, i to na lokacijama Velja Međa te Golubov kamen u blizini naselja Ivanica. Vrijednost investicije je oko 100 milijuna eura, što vrijedi za oba ugovora.

“Na području naselja Velja Međa, koje obuhvaća 280 hektara površine, planirana je izgradnja kombinacije vjetroelektrana i solarnih panela, snage veće od 100 megavata, dok bi na lokaciji Golubov kamen, površine oko 260 hektara, gdje je planirana izgradnja solarnih panela, snaga bila od 80 do 100 megavata”, objasnio je za agenciju Fena Josip Raguž, voditelj Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo Općine Ravno.

Za ugovor na lokaciji Velja Međa Općini Ravno javila se kompanija Ventus industria iz Ravnog, koja se bavi istraživanjem potencijalnih lokacija i izradom projektne dokumentacije za obnovljive izvore energije.

Ventus industria je partner njemačke kompanije WPD koja je jedna od vodećih svjetskih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije. U srpnju je tako potpisan ugovor između vlade Hercegbosanske županije i kompanije Vjetroelektrane dah planine iz Mostara, kao koncesionara, za izgradnju vjetroparka Čadilj u Glamoču, instalirane snage od 138 megavata, i za izgradnju vjetroparka Marino Brdo, u Bosanskom Grahovu, instalirane snage od 126 megavata. Tvrtka Vjetroelektrane dah planine podružnica je kompanije WPD, koja ima vjetroparkove diljem svijeta i u Hrvatskoj.

Za područje Golubov kamen zanimanje je pokazala kompanija Winter Wind iz Tomislavgrada, iz koncerna širokobriješkoga Feala.

Voditelj Službe za prostorno uređenje i graditeljstvo Općine Ravno dodaje da su sada u fazi pribavljanja potrebnih dokumenata i dozvola, a u skladu s ugovorima o zakupu, vjetropark i solarne elektrane trebalo bi krenuti s proizvodnjom električne energije u roku od pet godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close