Vinogradari na Fruškoj gori očekuju da će proizvesti 2,7 mil. litara vina

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Udruženje ima gotovo sto članova, od kojih su 62 registrirali vinarije, a ostali se bave samo proizvodnjom grožđa.

Vinogradari na Fruškoj gori počeli su berbu grožđa, a urod će biti osam tona po hektaru, koliko je ubrano i prošle godine.

“Ova je godina bila pogodna za vinogradarstvo”, kaže za Dnevnik Gordan Bašić, predsjednik Udruženja proizvođača grožđa i vina s oznakom geografskog porijekla Srijemski rajon – Fruška gora.

“Niti jedna sorta nije podbacila, čak očekujemo i da će grožđe biti kvalitetnije nego lani. Dugi sunčani dani koristili su vinovoj lozi”, dodaje Bašić.

On navodi da bi vinari u Udruženju proizvođača grožđa i vina s oznakom geografskog porijekla Srijemski rajon – Fruška gora trebali proizvesti oko 2,7 milijuna litara vina.

“Lani je proizvedeno za nekoliko postotaka vina manje, a ove će biti više, budući da su u međuvremenu stasale nove nasade vinove loze od kojih se sada može proizvoditi vino”, objašnjava Bašić.

Najveći broj članova udruženja ima samo vinske sorte grožđa te će vino biti napravljeno od cjelokupnog uroda.

Udruženje ima gotovo sto članova, od kojih su 62 registrirali vinarije, a ostali se bave samo proizvodnjom grožđa.

Sugovornik Dnevnika ističe da vinari nisu uspjeli prodati lanjsko vino zbog specifičnih ekonomskih uvjeta nastalih kao posljedica pandemije izazvane virusom Covid–19. Oni koji su bili blizu turističkim centrima zadovoljni su prodajom, dok ostali nisu imali mogućnost na taj način prodati vino.

Dio vina prodan je pomoću Udruženja hotelijera i restoratera Srbije HORES, ali budući da su restorani radili s ograničenim radnim vremenom i ta prodaja je bila manja. Dobar do vinara svoja vina prodaje u velikom trgovačkim lancima.

Elaborat o proizvodnji grožđa i vina s oznakom geografskog porijekla Srijemska regija – Srijem, usvojilo je prošle godine Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. U Srbiji postoji 13 udruženja okupljenih u Savez vinara i vinogradara Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close