Vinarija Fazan proizvela prvi BiH šampanjac

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2021. u 22:00
Osim tri stalna zaposlena radnika u vinogradima sezonski rade umirovljenici i studenti/Pixabay

Vina vinarije Fazan mogu se pronaći u Banjoj Luci, Prnjavoru i Sarajevu, a uskoro će biti dostupna i u Trebinju i Beogradu.

Vinarija Fazan u mjestu Lišnja, pokraj Prnjavora, u kojoj se proizvode vrhunska vina, nedavno je proizvela i prvi šampanjac u BiH. Oksana Sadžik, vlasnica vinarije, kaže da je riječ je dvije vrste šampanjca – Classic i Rose, piše portal eKapija.

“Sada nam je u prodaji Classic i zadovoljni smo. Rose je na ležanju do ožujka 2023. godine”, objašnjava Sadžik.

“Organski proizvedeno grožđe i vino je isključivo za francusko tržište, koje traži samo vrhunsku kvalitetu. Na ovoj plantaži svaki grozd se bere ručno, a svako prezrelo zrno odvaja. Osim tri stalna zaposlena radnika u vinogradima sezonski rade umirovljenici i studenti”, kaže Oksana Sadžik.

Ona dodaje da je vinarija nastala u suradnji s ljubiteljem vina Christianom Zwickertom, iz francuske regije Elzas, koji radi za jednu poznatu vinariju na jugu Francuske.

“Živim i radim u Njemačkoj, ali moja je obitelj u BiH od 1898. i ima nekoliko hektara zemlje nedaleko od Prnjavora. Zemljište je bilo napušteno. Shvatila da je ova padina idealno mjesto za vinograd”, dodaje Oksana Sadžik. Zajedno s Christianom obnovila je imanje i kupila dodatne parcele, što je bio temelj za podizanje vinarije.

Vina vinarije Fazan mogu se pronaći u Banjoj Luci, Prnjavoru i Sarajevu, a uskoro će biti dostupna i u Trebinju i Beogradu.

Komentirajte prvi

New Report

Close