Vina će ove godine biti nešto manje nego prošle, ali će biti kvalitetno

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2021. u 22:00
Visoke temperature ubrzale su sazrijevanje bijelih sorti /Dubravka Petrić/PIXSELL

U zapadne zemlje izvozi se malo, samo najkvalitetnije vino, a značajnija izvozna tržišta su Češka, Slovačka, Poljska i Rusija.

Grožđe u Srbiji ove je godine izuzetno kvalitetno. Početak godine nije mnogo obećavao, bilo je dosta problema, onda je uslijedila suša, ali vinova loza je otporna, te nije nastala neka velika šteta. Vina će ove godine biti nešto manje nego lani, ali kvaliteta neće izostati, pišu Večernje novosti.

Prema riječima Saše Matijaševića, profesora vinogradarstva na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, visoke temperature su ubrzale sazrijevanje bijelih sorti, pa su one ubrane nešto ranije nego što je uobičajeno.

“Bijelo grožđe je ubrano s optimalnim sadržajem šećera i kiselina, pa će oni proizvođači koji su vodili računa o tome imati vrlo dobro i kvalitetno vino. Kada je riječ o bijelim vinskim sortama kvaliteta uroda bila je ujednačena. Zdravstveno stanje je vrlo dobro i zbog toga je kvaliteta grožđa dobra”, kaže Matijašević.

On smatra da će bijelih i crvenih vina biti nešto manje nego lani jer je suša imala utjecaja.

Kada je riječ o crnim sortama, njihova berba, osim crnog burgundca, još nije počela.

“Zasad znamo da je sadržaj šećera i suhog materijala visok, možda i viši nego što treba biti. Kod crnih sorti treba čekati enološku zrelost, pa ćemo imati još neki blagi rast šećera. To znači da se u nekim vinogradima može pojaviti problem s većim sadržajem šećera, a u vinu će kasnije biti veći postotak alkohola”, objasnio je Matijašević.

Zaliha vina ima i od 2020. Pandemija je utjecala na prodaju te se može očekivati da će Srbija imati velike količine vina za domaće, ali i inozemno tržište. Vino koje je ostalo od lani problem je pojedinim proizvođačima koji nemaju velike kapacitete. Usto, postoji i povećana ponuda grožđa na tržištu.

“Izvoz domaćeg vina porastao je posljednjih 10 do 15 godina. U zapadne zemlje izvozimo minimalno, tamo idu samo najkvalitetnija vina. Veću ulogu sada imamo na tržištima Češke, Slovačke, Poljske i Rusije. S druge strane, uvozimo vino iz cijelog svijeta”, dodaje Matijašević.

Uvoz vinskog grožđa ove godine bit će minimalan, i to iz Sjeverne Makedonije.

Komentirajte prvi

New Report

Close