Veliki i mali poduzetnici pomažu protiv pandemije

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2020. u 14:45
Miodrag Kostić svoj je hotel Sheraton u Novom Sadu odmah ustupio kao podršku u krizi izazvanoj koronavirusom

Miškovićeva Delta osigurava obroke za zdravstvene djelatnike klinike Dragiša Mišović te za Infektivnu i Pulmološku kliniku u KCS-u do kraja izvanrednog stanja u Srbiji.

Brojni srpski veliki, ali i mali poduzetnici, priskočili su u pomoć državi u krizi koju je izazvala pandemija koronavirusa. Neki ustupaju hotele, drugi nude novac za respiratore, šalju pomoć u novcu i hrani za najugroženije, pišu Večernje novosti.

Među prvima je bio Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, s razgranatim poslovima od poljoprivrede do hotelijerstva, ali i Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga, koji se uz ostalo bavi i građevinarstvom, te Miroljub Aleksić, vlasnik Alco Groupa, koji također dosta ulaže u turističke objekte, te Andrej Jovanović, uime Imleka i Direktne banke, ali i mnogi drugi.

Tako Miškovićeva Delta osigurava obroke za zdravstvene djelatnike klinike Dragiša Mišović i za Infektivnu i Pulmološku kliniku u KCS-u do kraja izvanrednog stanja u Srbiji. Donacijom od gotovo 6 milijuna dinara (oko 50.000 eura) Institutu za virusologiju Torlak, MK Group je bila prva kompanija koja je poslala novčanu pomoć, a i njihova AIK banka osigurala je gotovo 28 milijuna dinara za nabavu 10 respiratora.

Paketi za umirovljenike

Ustupili su i hotel Sheraton u Novom Sadu, koji je je donirao hranu Dječjoj bonici u Novom Sadu. Kompanija PIK Bečej je Općini Bečej uplatila novac za nabavu medicinske opreme i humanitarne pakete. “Ponudili smo hotel Master u Novom Sadu”, rekao je Miroljub Aleksić, dodajući da je njegov Alco Group dao i pomoć u robi za pakete pomoći umirovljenicima u Beogradu.

Direktna banka i Imlek, čiji je suvlasnik Andrej Jovanović, dali su novac za nabavu 10 respiratora. Kompanija Mona ustupila je državi sve svoje hotele u Beogradu, na Zlatiboru i Javoru.

50.000

eura donirao je MK Group Institutu za virusologiju Torlak

Usto, tvornice te kompanije sada samo šiju maske za zdravstvene djelatnike. I Milenko Marjanović, vlasnik HTD Šumarice, ponudio je državi na raspolaganje dva hotela, Zelengora i Šumarice, s ukupno 150 soba, za smještaj medicinskog osoblja i bolesnika koji nisu zaraženi koronavirusom.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, javno se zahvalio donatorima, a u Maximi iz Lučana kažu da su ostali zatečeni kada ih je Vučić spomenuo.

“Uplatili smo tri milijuna dinara na namjenski račun za kupovinu respiratora, to nam je bio jedini cilj. Ipak, kada smo čuli da se javljaju mnoge kompanije da pomognu, jer smo im poslužili kao primjer, bilo nam je drago”, kažu braća Srđan i Dušan Janković, vlasnici obiteljske tvrtke. Dušanova supruga Marija Tajsić smatra da u ovom trenutku ne treba pitati treba li nekome pomoć, već svatko mora uraditi koliko može.

“Sigurna sam da starijem susjedu sigurno treba kruh, zato mu ga ostavite ispred ulaznih vrata, ne pitajte treba li mu”, rekla je Tajsić. “Nama je dobavljač iz Kraljeva, koji godinama za nas šije radna odijela, poslao 200 zaštitnih maski i nije tražio da mu platimo”. Maxima, osim 205 zaposlenih u Lučanima, ima i troje radnika u Hrvatskoj.

Pogodila ih je i nevolja koju su njihove kolege doživjele zbog potresa koji je pogodio Zagreb. “Poručili smo im da naprave popis šta treba donirati za obnovu pojedinih zgrada. Tako smo odlučili da u Hrvatsku pošaljemo šleper materijala, s oko 24 tone robe”, rekla je Marija. “Danas se mnogo koriste riječi društveno odgovorna kompanija, ali na žalost, više je koriste demagozi”.

Odgovornost i solidarnost

Uniqa osiguranje doniralo je pet milijuna dinara za nabavu respiratora i druge nužne medicinske opreme. “Odgovornost i solidarnost su nam najpotrebniji u ovim teškim trenucima, pa smo cjelokupno poslovanje podredili borbi protiv širenja i posljedica epidemije virusa”, rekla je Gordana Bukumirić, predsjednica IO Uniqa osiguranja.

“Pomoć zdravstvu prelazi okvire korporativne društvene odgovornosti i predstavlja još jedan oblik našeg doprinosa u zajedničkoj borbi protiv epidemije”, kaže Bukumirić. Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore u Kraljevu, potvrdio je da su primjer Maxime slijedile i ostale brojne tvrtke iz tog dijela Srbije.

“Javljaju se mnoga poduzeća. Svi oni koji su u mogućnosti pomoći će, prepoznali su solidarnost u ovim teškim vremenima. Moramo ovu muku koja nas je sve snašla podijeliti”, rekao je Tufegdžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close