Velika suša u Republici Srpskoj smanjit će urod kukuruza za 80%

Autor: Poslovni dnevnik , 03. kolovoz 2022. u 22:00
Sustavi za navodnjavanje samo djelomično mogu ublažiti nedostatak oborina/Shutterstock

Ratari tvrde da će ovo biti jedna od težih godina u posljednja dva desetljeća, a ugrožene su brojne farme.

Velika suša i slaba vlažnost zemljišta ostavit će ove godine poljoprivrednike s minimalnim prinosima kukuruza diljem Republike Srpske, a urod te kulture, koja je značajna za ishranu stoke, podbacit će 80 posto u odnosu na očekivano.

Dugo razdoblje bez kiše upropastit će skupu sjetvu te se ratari već sada hvataju za glavu jer je prinos ispod svih očekivanja, piše Glas Srpske.

Berba krajem rujna
U Semberiji razmišljaju o tome da dobar dio uroda kukuruza pretvore u silažu i tako spase što se spasti može, iako je i kvaliteta sporna.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, kaže za Glas Srpske da će slaba godina kada je riječ o kukuruzu dodatno otežati posao poljoprivrednicima.

“Suša je uzela danak i ovoj inače osiromašenoj poljoprivredi u Semberiji, a prinosi kukuruza bit će smanjeni za 80 do 90 posto, gotovo da neće biti ništa. Kukuruz na njivama potpuno je skuhan”, rekao je Bakajlić.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednici pokušavaju pronaći rješenje. “Međutim, nema vrenja, nema zrna, vlage i škroba. Silaža neće biti niti približno kvaliteti koju smo očekivali. Optimalni rok za berbu je listopad, ali će krenuti već krajem rujna, jer su neki kukuruzi već počeli obarati klipove. Neće biti ni kvalitete, niti uroda, mislim da će nas ovo dokrajčiti”, dodaje Bakajlić.

43

parcele pod kukuruzom ima Žarko Švraka iz Vrbaške

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS, ističe da će ovo biti jedna od težih godina u posljednja dva desetljeća.

“Doći će u pitanje opstanak mnogih farmi. Ima njiva gdje se kukuruz ne mora niti brati, jer je suša sve uništila. Nema prinosa, sjetva je bila skupa. Bit ćemo prisiljeni smanjiti stočni fond najesen”, istaknuo je Usorac.

Niti u Lijevču polju nije ništa bolja situacija. Jedan od najvećih proizvođača na tom području Žarko Švraka iz Vrbaške, koji ima 43 parcele pod kukuruzom, objašnjava da im vremenski uvjeti nisu išli naruku.

“Razdoblje bez kiše skupo ćemo platiti. Borba je samo da i to najminimalnije spasimo u silaži za nekoliko dana, ali to nije kvalitetno. Nema kiše, ni oborina, zemlja je suha metar duboko, bez vlage. Stočna hrana je problem, šta ćemo mi koji imamo više od 100 grla, ne možemo držati stoku a da bude gladna”, pita se Švraka. On je dodao da poljoprivrednici ne pamte težu godinu.

Savo Bakajlić ističe da sustavi za navodnjavanje samo djelimično mogu ublažiti nedostatak kiše.

Podbačaj je siguran
“Ako godine budu s ovakvim vrućinama i sušama, ne mogu nas spasti niti sustavi za navodnjavanje. Uz sliv Drine i Save nešto i ima kukuruza, ali je problem jer nema dovoljnih količina”, rekao je Bakajlić.

I agronom Siniša Vasiljević navodi da je situacija u BiH alarmantna i da će urod kukuruza sigurno podbaciti. Nešto je bolja situacija na parcelama koje su bliže šumi i na kvalitetnijem zemljištu uz rijeku Bosnu.

“Ove godine zbog skupoće gnojiva više se dodavao stajnjak i osjetna je razlika na tim parcelama gdje kukuruz bolje podnosi sušu nego na parcelama gdje se stajnjak uopće nije upotrebljavao”, rekao je Vasiljević za Agroklub.

Komentirajte prvi

New Report

Close