Velika konkurencija za najveći solarni projekt na Kosovu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. veljača 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Vlada Kosova prvi je put objavila natječaj u svibnju prošle godine, a spomenuti solarni projekt gradit će se u Kramoviku, u općini Orahovac na jugu Kosova.

Vlada Kosova objavila je imena šest ponuđača koji su predali prijave za ugovor za izgradnju nove solarne elektrane snage 100 MW, trenutno najvažnijeg solarnog projekta u zemlji.

Među ponuditeljima su tvrtke iz cijele Europe i šire: turski konzorcij Çalik-Limak i Guris Insaat Muhendishik te švicarski konzorcij Orllati; osim njemačke tvrtke Notus Energy Kosovo, francuske tvrtke Akuo Energy SAS i egipatske tvrtke Elswedy Electric.

Akuo Energy je često radio u europskom solarnom sektoru i na tržištima u razvoju, kao što je solarni projekt od 180 MW u Portugalu i plutajuća solarna farma u Francuskoj, ali ovo je prvi angažman tvrtke na Kosovu.

Vlada Kosova prvi je put objavila natječaj u svibnju prošle godine, a spomenuti solarni projekt gradit će se u Kramoviku, u općini Orahovac na jugu Kosova. Prema Međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju, Kosovo je imalo samo 10 MW instaliranih fotonaponskih kapaciteta na kraju 2022.

Komentirajte prvi

New Report

Close