VE Gvozd počet će se graditi sljedeće godine

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2020. u 22:00
U vjetropark na Krnovu Elektroprivreda Crne Gore uložiti će 60 milijuna eura/Shutterstock

Radovi bi trebali trajati 18 mjeseci.

Gradnja vjetroelektrane (VE) Gvozd, koja će se nalaziti na istoimenoj lokaciji, trebalo bi početi sljedeće godine i završiti za 18 mjeseci, rekao je Ivan Mrvaljević, izvršni voditelj Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

“Na krnovskoj visoravni, na lokaciji buduće VE Gvozd, završeni su geološko-istraživački radovi koji će projektantu osigurati kvalitetnu podlogu za izradu tehničke dokumentacije. Do kraja mjeseca očekujemo završetak geološkog elaborata za početak izrade idejnog projekta, čime će se stvoriti tehnički uvjeti za dobivanje građevinske dozvole”, rekao je Mrvaljević.

U rujnu prošle godine EPCG je s kompanijom Ivicom Holding potpisala ugovor o zajedničkom razvoju projekta VE Gvozd. Kompanija Ivicom sudjelovala je u gradnji vjetroparka na Krnovu, tako da će Gvozd biti nastavak posla.

“Izgradnjom VE Krnovo iskorišten je samo dio vjetropotencijala krnovske visoravni. U srpnju 2018. godine izrađena je studija lokacije koja predviđa izgradnju vjetroelektrane Gvozd”, rekao je Mrvaljević.

U projekt izgradnje vjetroparka na Krnovu EPCG će uložiti 60 milijuna eura.

Vjetroelektrana će imati ukupnu instaliranu snagu od 54,6 megavata, a očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 gigavatsati struje. Projekt predviđa faznu izgradnju i puštanje u rad 13 vjetroturbina, transformatorske stanice i izgradnju dva dalekovoda dužine tri i 14,7 kilometara.

Za potrebe buduće vjetroelektrane predviđa se izgradnja prometne infrastrukture, odnosno obnova postojećih i izgradnja novih cesta, s ciljem povezivanja pojedinih vjetroturbina.

Predviđa se i izgradnja platoa u skladu s tehnološkim potrebama montaže vjetroturbina, kao i temelja na koji će se postaviti stupovi. Kako su naveli iz EPCG-a, počeli su pregovori s Europskom bankom za obnovu i razvoj o financiranju projekta.

“Svi natječaji za nabavku glavne opreme za vjetropark, uključujući onaj za nabavku vjetroturbina, izvođenje građevinskih radova, priključenja na prijenosnu mrežu i ostale infrastrukture bit će provedeni u skladu s pravilima EBRD-a”, rekli su iz Elektroprivrede CG.

Na Krnovu je u studenome 2017. godine puštena u rad prva vjetroelektrana u Crnoj Gori, koja ima 26 vjetroturbina i instaliranu snagu od 72 megavata. Projekt je vrijedan 120 milijuna eura, a gradnja vjetroelektrane počela je sredinom 2015. Prošle godine VE Krnovo ostvarila je proizvodnju od 96% godišnje prijavljenog plana proizvodnje električne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close