Uz ulaganje, iz Banovića je moguće dobiti dodatnih 600.000 tona ugljena godišnje

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2020. u 22:01
Velik je broj suvišnih radnika u rudnicima Federacije BiH, najviše onih iz administracije, ali i rudara, Foto: 
PD

Jedan od najuspješnih rudnika u Federaciji BiH završetkom investicije u transportni sustav nastavio bi pozitivno poslovanje u sljedećih 10 do 15 godina.

Rudnici mrkog ugljena (RMU) Banovići u ranijem razdoblju ušli su u velike investicije, što je zahtijevalo i podizanje kredita. Upravu, koja je na čelo kompanije došla početkom godine, zateklo je zaduženje od 50 mil. KM (oko 25,5 mil. eura), te dodatno potpisani ugovori iz 2019. za oko 20 mil. KM. No taj novac nije osiguran, što je novoj Upravi stvorilo probleme, piše Indikator.ba.
“Zbog toga vodimo pregovore s nizom banaka, nadam se da ćemo ih uspješno završiti i da će se investicija dovesti do kraja”, kaže Ibrahim Demirović, v.d. izvršnog direktora za ekonomske poslove RMU Banovići. Riječ je o ulaganju u odlagač za transportni sustav, te vezni transporter na površinskom kopu Turija koji se realizira s kompanijom TTU energetik.

Žele nova zapošljavanja

Kada se pronađu sredstva i završi taj projekt, proizvodnja ugljena bit će povećana za 500.000 do 600.000 tona. “Nova Uprava je u šest mjeseci 2020. godine ostvarila pozitivno poslovanje, zahvaljujući dobrim potezima direktora i mjerama štednje”, navodi Demirović.

“Očekujemo da ćemo biti u plusu najmanje dva milijuna KM (oko milijun eura) ako ovako nastavimo s ovakvim potezima štednje i pametnim ulaganjima u nove projekte”, ističe Demirović.
Ako bi poslovanje bilo prema planu, otvorit će se vrata za nova ulaganja u 2021. godini za koju će plan poslovanja izraditi Uprava do kraja ove godine.
“Rudnik Banovići, jedan od najuspješnih rudnika u Federaciji BiH, nastavio bi pozitivnu priču u sljedećih 10 do 15 godina sa zaokruženjem ove investicije transportnog sustava, odnosno povećanjem proizvodnje”, rekao je Demirović, dodajući da će uložiti sve napore kako bi održali likvidnost, osigurali proizvodni proces i stvorili pozitivne učinke u obliku ulaganja, zaposlenosti i razvoja kompanije. Rudarski sektor u FBiH godinama je suočen s brojnim problemima i gubicima.

Početkom ove godine uprave svih sedam rudnika koji posluju u sklopu Koncerna Elektroprivrede BiH završile su plan reorganizacije poslovanja, što je bio i jedan od uvjeta vlade Federacije, da bi se dobila realna slika stanja u tom sektoru.
Kako je rečeno iz Elektroprivrede BiH, koja je angažirala stručnjake da objektivo analiziraju stanje, utvrđeno je da je u sedam rudnika zaposleno 8200 radnika.
No plan restrukturiranja koji bi podržala vlada Federaciji BiH, podrazumijeva da u Koncernu ostane zaposleno blizu 6000 rudara, a u drugom, posljednjem krugu, oko 4000, izvjestio je Dnevni avaz.

Stečaj i otpremnine

To znači da je, prema tadašnjem planu restrukturiranja, višak radnika značajan. Većinom, riječ je o radnicima u administraciji, ali i o rudarima. Ove godine pojednostavljeno je upravljanje rudnicima u Federaciji BiH, tj. ukinuti su nadzorni odbori. “Sada imamo jednog direktora rudnika i jednog tehničkog direktora rudnika za razliku od prethodnog načina upravljanja gdje smo imali više direktora plus Nadzorni odbor”, objasnio je Nermin Džindić, federalni ministara energije, rudarstva i industrije .

“Utvrđen je višak radnika, ali ćemo sada vidjeti šta će biti s njima. Neki će biti proglašeni tehnološkim viškom, a neki će dobiti otpremnine. Tu je i program socijalnog zbrinjavanja. Nitko neće ostati na ulici”, rečeno je iz Eelektroprivrede BiH.

S druge strane, rudari su tražili povećanje satnice, što je i ostvareno u ožujku. Jedna od mjera reorganizacije rudnika je i pokretanje stečaja u Rudniku Kreka. Riječ je o rudniku koji je državi dužan stotine milijuna maraka poreza. Usto, u tom rudniku je utvrđen veliki višak radnika, a posluje s gubitkom.

Komentirajte prvi

New Report

Close