Uvoz živih životinja u Bosnu i Hercegovinu čak 20 puta veći od izvoza

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2021. u 22:00
Najviše je u prvih deset mjeseci 2021. potrošeno na uvoz goveda iz Srbije, Rumunjske, .../Shutterstock

Prekomjeran i nekontrolirani uvoz pridonosi urušavanju poljoprivredne proizvodnje za što stočari okrivljuju Vijeće ministara BiH jer ne uvodi zaštitne mjere u vrijeme pandemije i smanjene potrošnje.

Uvoz živih životinja u Bosnu i Hercegovinu tijekom prvih deset mjeseci ove godine bio je 20 puta veći u odnosu na izvoz.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH pokazuju da su u zemlju uvezene žive životinje vrijedne 53,9 milijuna KM (oko 27,5 mil. eura), odnosno nešto više od 13 milijuna kilograma. S druge strane, iz BiH je izvezeno samo 645.310 kilograma žive stoke, vrijedne oko 2,8 milijuna KM (oko 1,4 mil. eura).

Kada je riječ o pojedinim kategorijama, najveća vrijednost uvezenih živih životinja odnosi se na goveda te je iznosila 36,2 milijuna KM za 8,3 milijuna kilograma, a u BiH su stigla iz Srbije, Rumunjske, Hrvatske, Mađarske i drugih zemalja.

Najviše prodavali patke
Slijede ovce i koze, za čiji je uvoz je izdvojeno 8,8 milijuna KM, a uvezene su iz Srbije, Rumunjske, Hrvatske i Češke. Ukupno 4,7 milijuna maraka izdvojeno je za mađarske, srpske i španjolske patke, guske, purane i biserke. Milijun maraka manje izdvojeno je za svinje iz Hrvatske, Danske i Njemačke.

Najviše se izvozilo u Srbiju i Crnu Goru. Više od polovice izvoza, 1,5 milijuna maraka, odnosi se na izvoz pataka, gusaka, purana i biserki, koje su iz BiH otišle u Srbiju i Crnu Goru. Zatim, slijedi izvoz goveda u vrijednosti od 647.249 KM te svinja u iznosu od 451.715 maraka.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da prekomjeran i nekontrolirani uvoz najviše pridonosi urušavanju farmerske proizvodnje. Kao izravnog krivca za to prozvao je Vijeće ministara BiH.

“Oni su odgovorni jer ne uvode zaštitne mjere u uvjetima pandemije i smanjene potrošnje, kada sve normalne države vode brigu o prehrambenoj sigurnosti svog stanovništva”, ističe Marinković.

On dodaje da u uvjetima visokih cijena žitarica, uljarica i stočne hrane farmeri i stočari ne može raditi niti na rubu rentabilnosti, a kamoli da imaju dobit.

Stočni fond sve manji
I Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da se žive životinje u BiH uvoze nekontrolirano.

“Mi tražimo da se država uključi u zaštitu domaće proizvodnje, domaćih poljoprivrednika”, kaže Bićo.

Prema njegovim riječima, izvoznici uvoze živu stoku u BiH, drže je od jednog do dva mjeseca, obilježe je, a zatim izvoze kao domaći proizvod, a što nije niti blizu toga.

Darko Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, kaže da se poljoprivreda u BiH i RS uništava 20 godina te da će iduće godine stočni fond biti prepolovljen.

“Stočni fond se smanjuje iz dana u dan, a iduće godine će tek biti katastrofa zato što nemamo niti kukuruza, ni žita, čiji je urod podbacio”, objašnjava Banjac.

Prerađivački lobi organizira poslovanje kako mu odgovara, a političari ih slušaju, objasnio je Banjac, i dodao da poljoprivrednike nitko ništa ne pita.

Komentirajte prvi

New Report

Close