Uvoz vina u BiH četiri puta veći od izvoza

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2023. u 21:59
Foto: SHUTTERSTOCK

Značajan dio zakona odnosi se na sustavno uređenje područja oznaka izvornosti te označavanja, prezentiranja i reklamiranja proizvoda od vina.

Od 1. siječnja do 31. srpnja ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je vino u vrijednosti od 21,43 milijuna KM, a izvezeno 5,36 milijuna KM, čime je nastavljen trend višestruko većeg uvoza od izvoza.

“U 2022. godini uvezeno je 8,48 milijuna litara vina u vrijednosti od 39,49 milijuna, dok je izvezeno 3,16 milijuna litara u vrijednosti od 7,66 milijuna”, potvrđeno je Feni iz Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH.

Slično je bilo i prethodnih godina pa je tako u 2021. uvezeno 8,4 milijuna litara vina u vrijednosti od 33,74 milijuna, dok je izvezeno 3,2 milijuna litara u vrijednosti od 6,37 milijuna.

Stoga je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nedavno usvojila Zakon o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini, kojim se potvrđuje odgovarajuća usklađenost s propisima Europske unije u oblasti tržišta vina.

Navedeno je da se ovim zakonom želi osigurati veća konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz Bosne i Hercegovine europskom i svjetskom tržištu, uz bolje uvjete za proizvodnju vina.

Značajan dio zakona odnosi se na sustavno uređenje područja oznaka izvornosti te označavanja, prezentiranja i reklamiranja proizvoda od vina, kao i na stavljanje tih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uklj. odredbe o ekološkim vinima, aromatiziranim proizvodima od vina i voćnim vinima

Komentirajte prvi

New Report

Close