Urod lješnjaka u BiH ove godine bit će rekordan, ali nema kupaca

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Proizvodnja stoji sve više zbog skupljeg goriva i gnojiva, a cijena plodova lijeske nije se mijenjala tri godine.

Poljoprivredu u Bosni i Hercegovini napušta sve više ljudi. Za desetak godina zatvorene su stotine farmi i plantaža. Ove godine u najlošijem položaju su mljekari i proizvođači mesa zbog visokih cijena stočne hrane i niskih otkupnih mesa i mlijeka.

Stoga, na pitanje što je isplativo proizvoditi, neki su pronašli odgovor u uzgoju lješnjaka.

Neorganizirano tržište

Urod lješnjaka na plantažama diljem BiH ove godine mogao bi biti rekordan, ali proizvođači se suočavaju s problemom plasmana svojih proizvoda i viših cijena proizvodnje zbog poskupljenja goriva i gnojiva.

Zoran Janjetović, vlasnik plantaže Janjetović iz Banja Luke, koja proizvodi brend Zlatni lješnjak, rekao je da je trenutačno u BiH ekspanzija sadnje lješnjaka te da se mnogi upuštaju u taj posao ili proširuju proizvodnju.

“Nakon četiri ili pet godina od sadnje plantaža lijeske postaje samoodrživa, ali ipak je najveći problem doći do kupca i borimo se na sve načine da ih pronađemo”, istaknuo je Janjetović.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o održavanju plantaže, sve je tri puta skuplje, a cijena po kilogramu lješnjaka nije se mijenjala tri godine.

“Pakiranje od 100 grama stoji od 2 do 2,5 KM (od 1 do 1,2 eura), a otkupna cijena lješnjaka u rinfuzi je oko 15 KM (oko 7,6 eura) po kilogramu. Ipak, ove godine lješnjak je dobro rodio, s čime možemo biti zadovoljni”, objašanjava Janjetović.

Nemanja Ankić, vlasnik plantaže lješnjaka u Čelincu, rekao je za Nezavisne novine da bi prema trenutačnom stanju urod ove godine trebao biti dobar.

“Najvažnije je da ne bude tuče koja bi mogla sve poremetiti. Ako se nastavi ovako, očekujemo rekordan urod lješnjaka”, rekao je Ankić.

Na pitanje koji su najveći problemi za uzgajivače, Ankić odgovara da su to plasman proizvoda i neorganiziranost tržišta.

“Otkupna cijena po kilogramu lješnjaka bit će od 15 do 20 KM jer je cijena proizvodnje porasla zbog skupljeg goriva i gnojiva. Procjenjujem da će biti oko 20 KM po kilogramu očišćenog ploda”, izjavio je Ankić.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je 102.049 kilograma lješnjaka vrijednih 1,085.226 KM.

“U istom razdoblju lani u BiH je pristiglo 96.306 kilograma lješnjaka ukupne vrijednosti 1,072.338 KM”, navodi se u podacima UIO BiH.

Izvoz ipak raste

U prvih šest mjeseci 2022. iz BiH je izvezeno 10.085 kilograma lješnjaka vrijednih 120.201 KM.

“Tijekom prvih šest mjeseci 2021. iz BiH je izvezeno 7085 kilograma lješnjaka ukupne vrijednosti 96.721 KM”, rekli su iz Uprave.

Ove godine najviše lješnjaka u BiH došlo je iz Turske, i to 96.721 kilograma, što je plaćeno 1,018.872 KM.

Nakon Turske, slijedi uvoz iz Njemačke vrijedan 33.084 KM, te iz Italije za 18.402 KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close