Uprava Alumine iz Zvornika od suda zatražila da kompanija ode u stečaj

Autor: Poslovni dnevnik , 19. kolovoz 2021. u 22:00
Odvjetnik Pavgorda tvrdi da je to što Uprava Alumine traži stečaj samo način plašenja radnika/Web screenshot

Cilj Pavgorda je da postane većinski vlasnik Alumine ili da se kompanija proda novom ulagaču i na taj način namire njihova potraživanje.

Kompanija Alumina iz Zvornika, koja se bavi preradom boksita, odnosno proizvodnjom glinice, ponovno se bori za opstanak, nakon što je Okružni sud u Bijeljini potvrdio odluku zvorničkog suda kojom je u travnju 2017. blokiran račun Alumine.

Nakon posljednje odluke, sporni dug tvornice, s kamatama, prema kompaniji Pavgord iz Foče iznosi oko 245,3 milijuna KM (oko 125 mil. eura), objašnjava portal Capital.ba. Alumina zapošljava gotovo 1500 radnika, a ove se godine očekuje prihod od oko 300 milijuna KM (oko 153 mil. eura).

Urušava se kredibilitet

“Alumina nije primila bilo kakav novčani iznos po osnovu spornog duga ili od toga imala koristi, ali bez obzira na to lokalni sudovi su donijeli nezakonito i neutemeljeno rješenje, koje može proizvesti trajnu nesolventnost tvornice”, priopćeno je iz Alumine.

Na posljednjem sastanku pravnog tima s nadležnima iz Alumine odlučeno je da se uputi prijedlog Upravi kompanije da pokrene postupak stečaja. Upravni odbor je to prihvatio te nadležnom sudu uputio prijedlog za otvaranje stečaja.

Iz Okružnog privrednog suda Bijeljina još nije stigao odgovor je li prijedlog Upravnog odbora Alumine razmatran i što je odlučeno.

1000

dobavljača surađuje s kompanijom Alumina

“Vjerujući u institucije Republike Srpske, Upravni odbor i menadžment Alumine upućuju apel svim nadležnim tijelima da omoguće daljnji neometani rad i razvoj tvornice. Znajući da kompanija surađuje s više od 1000 dobavljača, ovakva situacija urušava kredibilitet i stvara neizvjesnost kod poslovnih suradnika, čime se otežava normalna opskrba tvornice”, navodi se priopćenju Alumine.

Aleksandar Sajić, odvjetnik Pavgorda, rekao je da je to što Uprava Alumine traži stečaj samo način plašenja radnika. “Pavgord neće uraditi ništa zbog čega bi Alumina otišla u stečaj. Rješenje o blokiranju računa Alumine doneseno je 2017. i on je deblokiran isključivo zato što je to Pavgord tražio od suda kako bi Alumina mogla normalno poslovati“, objasnio je Sajić za Capital.ba.

Dodao je da će Pavgord nastaviti s prodajom imovine i nekretnina Alumine. Blokada računa ostaje samo kao posljednja opcija. “Pavgordu je važno da Alumina što bolje posluje“, istaknuo je odvjetnik kompanije iz Foče.

Nisu tražili blokadu računa

Prema njegovim riječima, cilj Pavgorda je da postane većinski vlasnik Alumine ili da se u ovršnom postupku kompanija proda novom ulagaču i da se na taj način namire potraživanje Pavgorda.

“Da bi se ovo drugo dogodilo na pravi način potrebno je da Alumina radi što bolje i uspješnije. Prema tome, Pavgord neće ništa uraditi da zaustavi poslovanje Alumine.

Zatražili smo da se nastavi ovršni postupak utvrđivanjem vrijednosti nekretnina i njihovom prodajom, a jednako i pokretnih stvari i istaknuli smo da ne tražimo blokiranje računa, što ne znači da u nekom trenutku to nećemo uraditi ako vidimo da nemamo drugog rješenja“, dodao je Sajić.

Na temelju ugovora o hipoteci Pavgord vodi ovršni postupak prodajom i zapljenom udjela koje FG Birač ima u Alumini, a na temelju rješenja Osnovnog sud u Zvorniku. Na to se rješenje FG Birač žalio Okružnom sudu u Bijeljini, koji je žalbu odbio.

Pavgord je otkupio potraživanja Ukio banke od FG Birač i njenih tvrtki kćeri u iznosu od 155 milijuna KM (oko 79,2 mil. eura) i upisan je kao založni vjerovnik, čime je stekao pravo da zatraži ovrhu.

Komentirajte prvi

New Report

Close