UNESCO poslao upozorenje u vezi HE Buk Bijela

Autor: Poslovni.hr , 25. listopad 2023. u 20:00

Od Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije zatraženo je da održe kontinuitet riječnog ekosustava i nesmetan tok rijeke.

Bosna i Hercegovina mora procijeniti potencijalni utjecaj projekta hidroelektrane “Buk Bijela”, koja je planirana na rijeci Drini u BiH, na visoke prirodne vrijednosti Durmitora i rijeke Tare, navodi se u odluci UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu.

Od Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije zatraženo je da održe kontinuitet riječnog ekosustava i nesmetan tok rijeke.

“Bosna i Hercegovina i Srbija također moraju osigurati procjenu potencijalnih utjecaja kroz Stratešku procjenu utjecaja na okoliš, u suradnji s Crnom Gorom”, stoji u odluci UNESCO-a.

Nacionalni park “Durmitor” nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske prirodne i kulturne baštine, dok je kanjon Tare proglašen svjetskim ekološkim rezervatom. Prema Crnoj Gori, izgradnja HE “Buk Bijela” u Foči oštetila bi ova područja

Udruge za zaštitu okoliša iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore već godinama ukazuju na negativne posljedice izgradnje ove hidroelektrane. Zbog ovog projekta podneseno je više apelacija međunarodnim tijelima, a apelacijski postupak se vodio i pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković i premijer Srbije potpisali su zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sustava “Gornja Drina” u 2020. godini. Projektom je predviđena izgradnja tri hidroelektrane – “Buk Bijela”, “Foča”. “ i “Paunci”. Prema tom projektu, većina vlasništva pripada Srbiji (51 posto), a 49 posto RS. Izgradnju ove tri hidroelektrane financirat će Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda RS.

Komentirajte prvi

New Report

Close