Unatoč pandemiji u BiH povećan uvoz hrane za kućne ljubimce

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2021. u 22:00
BiH najviše hrane za kućne ljubimce već godinama uvozi iz Srbije, a zatim Hrvatske/Shutterstock

Lani uvezeno više od 167 tona preparata koji se koriste za prehranu životinja u vrijednosti od 132,488.519 KM.

Da sve veći broj vlasnika kućnih ljubimaca u BiH odlučuje svoje ljubimce hraniti kupovnom hranom potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je lani uvezeno više od 167 tona preparata koji se koriste za prehranu životinja u vrijednosti od 132,488.519 KM (oko 67,7 mil. eura).

Te se količine svake godine znatno povećavaju, pišu Nezavisne novine.

Na primjer, godinu ranije uvezeno je 165 tona hrane za kućne ljubimce vrijedne više od 129 milijuna KM. Niti pandemija nije utjecala na smanjenje uvoza hrane za kućne ljubimce, već naprotiv – u porastu je.

“Prošle godine BiH je uvezla 580.249 kilograma hrane više nego godinu dana ranije”, rekli su iz UIO BiH.

Kada je riječ o uvozu, BiH najviše hrane za kućne ljubimce već godinama uvozi iz Srbije, zatim Hrvatske, Italije i Mađarske.

“Izvoz je prošle godine vrijedio 4,355.458 KM “, potvrdili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Kada je u pitanju izvoz, nakon Hrvatske BiH najviše hrane za životinje izvozi u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

“U ponudi imamo širok asortiman hrane za kućne ljubimce i u ovoj pandemiji nije nam padao obujam posla. Kupuje se hrana za pse, mačke, papagaje”, rekli su iz jednog pet centra u Banjoj Luci.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, smatra da treba ulagati u domaću proizvodnju i u ovom sektoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close