Unatoč koroni MS&Wood širi svoju proizvodnju

Autor: Poslovni dnevnik , 13. srpanj 2020. u 21:59
Drvna industrija u BiH bila je najveći izvoznik/Borna Filić/PIXSELL

Drvna industrija u BiH je bila najveći izvoznik i zapošljavala više od 30.000 radnika, a samo u ožujku je više od 90% proizvođača zaustavilo svoje pogone.

Damir Muhić, predsjednik Udruženja proizvođača namještaja BiH i suvlasnik kompanije MS&Wood, za Klix.ba kaže da je pandemija poremetila sve, jer nije ugrožen samo sektor namještaja i drvne industrije, nego globalna ekonomija.

Prema njegovim riječima, drvna industrija u BiH je bila najveći izvoznik i zapošljavala više od 30.000 radnika, a samo u ožujku je više od 90% proizvođača zaustavilo svoje pogone. Neki ni danas nisu pokrenuli proizvodnju, a drugi su proglasili stečaj.

“Trenutačno, zahvaljujući otvaranju svih naših dominantnih tržišta, te velikoj potražnji za namještajem u svijetu, povećali smo obujam proizvodnje za više od 20% u odnosu na 2019. Također smo jedini u regiji koji su u vrijeme pandemije uvezli nove strojeve, otvorili još jednu liniju i pripremili drugu za proširenje kapaciteta i usluga”, objašnjava Muhić.

On smatra sa trenutačni pokazatelji i predviđanje tržišnog scenarija nakon pandemije, odnosno promjena u sustavu globalizacije, još jedna prilika da BiH proizvodnja namještaja realizira neostvareni veliki skok u razvoju.

Stroge restriktivne mjere u većini su zemalja EU i svijeta ograničile proizvodnju, prodaju i potrošnju. No izvozno orijentirana prerada drva i proizvodnja namještaja očekuju ublažavanje strogih restrikcija EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close