Ulaganje u OIE donijelo strelovit rast posuškom Lageru u 2023.

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2024. u 20:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Prihod je skočio preko 46 posto, a lani su realizirane i dvije važne akvizicije.

Analitičare i dobre poznavatelje nisu iznenadili nedavno objavljeni podaci prema kojima je kompanija Lager d.o.o. Posušje ostvarila tijekom protekle godine značajan rast poslovanja.

Prema posljednjem presjeku financijskih pokazatelja Financijsko-informativne agencije koji je dostupan na portalu Akta.ba, ova tvrtka je prošle godine ostvarila impresivnih 325,3 milijuna KM prihoda i dobit od 72,1 milijuna KM.

To je strelovit rast u odnosu na godinu ranije kad je Lager imao prihod od 221,8 milijuna KM i ostvarenu dobit od 64,8 milijuna KM. Dakle, prihodi Lagera lani su porasli čak 46,7 posto, a dobit 11,3 posto.

Strateški iskorak u 2023.

Lager je prošle godine preuzeo dvije tvrtke i proširio poslovanje u sektoru obnovljivih izvora energije.

Ozbiljne investicije
Prema ažuriranim podacima kojima raspolažemo za 660 kompanija, Lager je treća (poslije Binga i Sicecama) kompanija u Federaciji BiH po ostvarenoj dobiti. Ovakav financijski uspjeh rezultat je ulaganja u poslovanje tijekom prošle godine.

Podsjetimo, uz zastupanje, distribuciju i prodaju građevinskih strojeva i rezervnih dijelova, Lager je prošle godine preuzeo dvije tvrtke i proširio poslovanje u sektoru obnovljivih izvora energije.

Prva je tvrtka Promondis s nekoliko projekata solarnih elektrana u razvoju, koja je bila u vlasništvu njemačke tvrtke Promondis GMBH. Riječ je o tvrtki koja je izgradila preko 500 MW solarnih elektrana u Europi.

Radi se o kompaniji koja je dobila sve potrebne dozvole za izgradnju solarnog parka na području općine Bosanski Petrovac “Bjelajski Vaganac”, što znači da Lager preuzima ovaj projekt. Kako je ranije najavljeno, ukupna investicija procijenjena je na 65 milijuna eura i bit će jedna od najvećih koje su realizirane na području ove županije.

Krajem prošle godine Lager je postao vlasnik AT Solara iz Bosanskog Petrovca, čiji je prethodni vlasnik bio Aleksandar Aćimovac. Kompanija AT Solar iz Bosanskog Petrovca ​​planira izgradnju tri solarne elektrane na području ove općine. Sve tri solarne elektrane pod nazivom AT1, AT2 i AT3 prema idejnom projektu imat će snagu od 20 MW.

U narednom razdoblju planiraju dodatna ulaganja u obnovljive izvore energije, uključujući vjetroelektrane, kogeneracije, fotonaponske elektrane i hidroelektrane.

Od ranije je poznato kako je Lager investirtao i ujednu od najvećih vjetroelektrana u Hrvatskoj, a nisu skrivali ambicije da nastave sa širenjem u tom segmentu poslovanja i u narednim godinama.

Regionalni lider
Osim toga, Lager je već niz godina regionalni lider u prodaji i servisu građevinskih strojeva i rudarske opreme te generalni zastupnik najvećih svjetskih proizvođača građevinskih strojeva.

Ova posuška tvrtka ima značajna ulaganja i u rudarstvu. Lager je 2015. godine potpisao Ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mrkog ugljena na lokaciji “Zlatuše-Fajtovci-G.Kamengrad” u općini Sanski Most. Koncesijska površina za eksploataciju iznosi 1067,27 ha, a koncesija je dana na rok od trideset godina.

Spomenimo i kako tvrtka “Lager” iz Posušja već godinama od “Elektroprivrede BiH” dobiva unosne ugovore za isporuku mrkog ugljena, što je također utjecalo na rast kompanijskih prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close