Ulagači iz Saudijske Arabije gradit će veliko stambeno-turističko naselje

Autor: Poslovni.hr , 20. kolovoz 2020. u 07:37
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kompanije Prima Real Estate i Luxury Real Estate podignut će u Bosni i Hercegovini
 luksuzne hotele, vile, restorane, apartmane i trgovine na prostoru od 54 hektara.

Kompanije Prima Real Estate i Luxury Real Estate iz Sarajeva planiraju graditi veliko naselje s više stotina objekata u Općini Vareš, na samoj granici s Kantonom Sarajevo, piše BiznisInfo.

Ovo je jedan od najambicioznijih projekata te vrste u BiH, praktično grad u gradu. Općinsko vijeće Vareš 30. srpnja 2020. donijelo je zaključak o prihvaćanju Nacrta Regulacijskog plana Toljenak 1 i Nacrta Odluke  o provođenju Regulacijskog plana Toljenak 1. Istim zaključkom ti su dokumenti upućeni u javnu raspravu u trajanju od 30 dana. Prema Nacrtu Regulacijskog plana Toljenak 1 prostor iznosi 54 hektara koji su u vlasništvu tvrtki Prima Real Estate Sarajevo i Luxury Real Estate. Planom je predviđen razvoj turizma na tom području. Oko 57 posto prostora rezervirano je za društvene i komercijalne sadržaje te smještajne kapacitete. Tu spadaju hotel s adrenalinskim parkom, trgovine, restorani, apartmanski objekti i vile.

Tri tipa parcela

Oko 14 hektara, odnosno oko 26 posto prostora utvrđeno je kao zona zelenila i to parkovskog, šumskog i sportsko-rekreativnog. U ove površine ubraja se i prostor rezerviran za adrenalin park vezan za hotelski kompleks. Nešto manje od 17  posto zauzimaju prometne površine u koje su uključene i sve uređene pješačke i biciklističke staze. Ukupna površina prostora namjenjenog svim oblicima prometa je oko devet hektara. Utvrđena su tri tipa parcela sa šest mogućih varijacija objekata ovisno o prostornim mogućnostima geometrijskog oblika parcele. Parcele su podijeljene na one s površinom od 350 do 650 kvadrata, one od 650 do 1200 kvadrata i na one veće od 1200 četvornih metara.

Na prvoj vrsti parcela predviđena su 234 objekta tipa A i 166 dupleks objekata tipa B. Na drugoj vrsti parcela predviđeni su nešto veći objekti i to 5 tipa A1 i 34 objekta tipa C. Riječ je o luksuznim vilama. Na parcelama koje su veće od 1200 kvadrata predviđeni su još veći objekti i to sedam tipa E i tri E1. Budući da je riječ o vrlo velikim parcelama s dimenzijama objekata koje pružaju mogućnost realizacije luksuznih vila, otvorena je mogućnost za realizaciju i objekata kolektivnog stanovanja apartmanskog tipa.

Vodeći trgovci nekretninama

Osim sadržaja ugostiteljstva i trgovine, ukupnu turističku ponudu upotpunjuje i hotel s adrenalin parkom. Kada je riječ o komercijalnim sadržajima vezanim uz ugostiteljstvo i trgovinu, oni su disperzno raspoređeni u prostoru tako da su posjetiteljima u bilo kojem dijelu ovog prostora ujednačeno pristupačni. Jedan objekat komercijalnog karaktera nalazi se na zapadnoj strani uz hotel, drugi je smješten u središnjem dijelu, a treći na krajnjem istočnom dijelu prostora. Inače, vlasnik kompanija Prima Real Estate i Luxury Real Estate je kompanija Dar Al Arkan Property Development L.L.C. iz Dubaija. Grupa Dar Al Arkan je dioničko društvo čijim dionicama se trguje na Saudijskoj burzi. Za sebe navode da su jedna od vodećih kompanija za promet nekretninama na Bliskom istoku. Sjedište kompanije je u Rijadu, ali ima urede u Dubaiju, Sarajevu, i drugim gradovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close