Ukrajinski poduzetnik gradi tvornicu peleta i briketa od ugljena

Autor: Poslovni dnevnik , 15. prosinac 2021. u 12:42
Oleksandr Petrochenko će od Općine Pljevlja za novu tvornicu zatražiti olakšice/Shutterstock

Prema potpisanom ugovoru, Rudnik ugljena Pljevlja, koji opskrbljuje termoelektranu, sljedećih pet godina isporučivat će novoj tvornici Energy Industrial Holding do 150.000 tona ugljena godišnje.

Ukrajinski poduzetnik Oleksandr Petrochenko planira otvaranje tvornice za proizvodnju briketa i peleta u Pljevljima, rekao je Milan Lekić, direktor Rudnika ugljena Pljevlja. Kako je priopćeno, Lekić i Petrochenko potpisali su ugovor o prodaji ugljena, kojim je predviđena opskrba nove tvornice tim energentom za proizvodnju briketa i peleta, prenose crnogorski mediji.

“Petrochenko već godinama živi i radi u Crnoj Gori. Riječ je o našem kolegi, rudarskom inženjeru, čovjeku koji uspješno posluje u Češkoj i Velikoj Britaniji, i koji je slične industrijske pogone imao u Ukrajini. On je izrazio zanimanje za transfer tehnologije iz Ukrajine i proizvodnju konkurentnog proizvoda – peleta i briketa od ugljena.

To je novi proizvod na našim prostorima koji se dobiva od smjese ugljena i specijalnih materijala, koji je ekološki prihvatljiv i koji će biti konkurentan, a zahvaljujući čemu je Rudnik ugljena dobio vrlo značajnog kupca”, poručio je Lekić.

Nova radna mjesta
Ugovorom je predviđeno da Rudnik ugljena, prema cijenama predviđenim za široku industrijsku potrošnju, sljedećih pet godina isporučuje novoj tvornici Energy Industrial Holding do 150.000 tona ugljena godišnje.

“To je oko 10 posto isporuke ugljena Termoelektrani Pljevlja na godišnjoj razini. Riječ je o investiciji vrijednoj oko milijuna eura, koja znači nova radna mjesta za naše sugrađane, i za koju sam se osobno borio jer znam što za našu općinu znače nova radna mjesta i novi industrijski pogoni”, objasnio je Lekić.

Kako je priopćeno iz Rudnika ugljena, analizirajući tržište široke industrijske potrošnje, Lekić je stupio u kontakt s ukrajinskim poduzetnikom, koji je izrazio zanimanje za kupovinu određene količine ugljena za potrebe osnivanja tvornice koja će proizvoditi brikete i pelete na području Crne Gore.

Lekić je u proteklom razdoblju tražio od Petrochenka da planiranu investiciju preusmjeri u Pljevlja. Nakon što je od nekoliko ponuđenih opcija izabrana odgovarajuća lokacija i prostor za pokretanje tvornice u Pljevljima, koji je u vlasništvu kompanije Castello Montenegro, odlučeno da je da se krene u realizaciju te značajne investicije.

Modeli diverzifikacije
Petrochenko će se sastati i s predstavnicima Općine Pljevlja, te će ih detaljnije upoznati s najavljenom investicijom i zatražiti eventualne olakšice koje su u zakonskoj nadležnosti lokalne samouprave.

“Nadam se da će i vodstvo Općine Pljevlja imati razumijevanja za ovu investiciju i da će, u skladu sa svojim mogućnostima, izaći ususret jer je riječ o projektu od kojeg će imati koristi svi građani Pljevalja”, dodao je Milan Lekić.

Znajući da je korištenje ugljena za proizvodnju električne energije ograničeno, a time i osnovna djelatnost Rudnika ugljena, vodstvo kompanije razmatra modele diverzifikacije osnovne djelatnosti.

Tako je početkom studenoga predstavljen projekt tvornice za proizvodnju LC3 cementa u tom crnogorskom gradu. Iz Rudnika ugljena zatražili su da zbog zaštite okoliša proizvodnja cementa bude utemeljena na suvremenim tehnologijama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close