Ugrožena tekstilna, obućarska i industrija kože u BiH

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2020. u 21:59
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

To je za taj sektor vrlo ozbiljan problem, zato što su oni uglavnom oslonjeni na opskrbu reprometerijalom s talijanskog tržišta.

Nekoliko tisuća radnika tekstilne, obućarske i industrije kože s područja Srednjobosanskog kantona u Bosni i Hercegovini, koji svakodnevno rade s materijalima koji stižu iz Italije strahuju od kolapsa ako se situacija pogorša.

“Budući da je prvi slučaj koronavirusa otkriven kod vozača iz Banje Luke koji je bio u Veroni, gdje je i naša najveća tvornica obuće, radnici su, sigurno, zabrinuti”, kaže Esmir Dervić, predsjednik Sindikata kože obuće i gume SBK-a, izvijestila je Federalna televizija.

Zabrinuti su i poslodavci, a većina tekstilaca i proizvođača cipela je u telefonskom razgovoru potvdila da je njihovo poslovanje već ugroženo.

“To je za taj sektor vrlo ozbiljan problem, zato što su oni uglavnom oslonjeni na opskrbu reprometerijalom s talijanskog tržišta. Obustava takve opskrbe na jedan mjesec za mnoge kompanije će ostaviti možda i trajne posljedice”, upozorava Šaban Rizvić, predsjednik Udruženja poslodavaca SBK-a. Na području Srednjobosanskog kantona 24 osobe su u samoizolaciji i pod liječničkim nadzorom, nakon boravka u područjima visokog rizika od koronavirusa. Ni za jedan slučaj nije zatraženo testiranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close