U zakup dano 5200 ha zapuštenog poljoprivrednog zemljišta

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2020. u 22:00
Foto: pixabay

“Poljoprivrednici su zainteresirani za to zemljište i ulaganje u višegodišnje nasade voća i vinove loze. Riječ je zemljištu uglavnom u istočnim i južnim krajevima Srbije“, rekao je Lakić.

U Srbiji je u zakup dano više od 5200 hektara zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu koje treba privesti namjeni, rekao je Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede.

“To je fantastičan rezultat jer na toj površini, gdje nije bilo nikakve poljoprivredne proizvodnje, na parcelama koje su bile pod korovom i koje su ometale proces proizvodnje vlasnicima susjednih parcela, sada ćemo imati novu vrijednost“, izjavio je Lakić za RTS. Prema njegovim riječima, država posebnim mehanizmom privlači poljoprivrednike da zakupe državno zemljište koje prethodne tri godine nije bilo u zakupu i za koje je utvrđeno da se ne koristi. “Posebni uvjeti znače da se ovo zemljište oglašava po početnoj cijeni od nula dinara i pravo na zakup imaju svi poljoprivrednici“, objasnio je Lakić. Naknada od nula dinara traje najduže pet godina do početka proizvodnje, a razlog je što troškovi pripreme zemljišta često prelaze 100.000 ili 200.000 dinara (oko 850 do 1700 eura) po hektaru. Nakon isteka tog razdoblja, za površine od 10 do 50 hektara poljoprivrednik plaća 40 posto prosječne cijene zakupa državnog zemljišta u određenoj lokalnoj samoupravi, za površine veće od 50 hektara 60 posto cijene, dok se zakup ispod 10 hektara plaća 10 posto prosječne cene zakupa. Lakić je naveo da u ponudi zapuštenih parcela dominira poljoprivredno zemljište koje su nekad koristila duštvena poduzeća i poljoprivredni kombinati, ali oni više ne rade.

“Poljoprivrednici su zainteresirani za to zemljište i ulaganje u višegodišnje nasade voća i vinove loze. Riječ je zemljištu uglavnom u istočnim i južnim krajevima Srbije“, rekao je Lakić.

Lakić je istaknuo i da država nudi u zakup 450.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je u zakupu već oko 275.000 hektara, a u vlasništvu države je i 80.000 hektara pašnjaka. “Javna nadmetenja, odnosno oglasi za davanje u zakup državnog zemljišta raspisuju se na razini lokalnih samouprava. Do danas raspisan je oglas za 45 gradova i općina u prvom krugu, od čega 17 i u drugom krugu“, rekao je Lakić.

Komentirajte prvi

New Report

Close