U susjedstvu pronađeno ogromno bogatstvo, samo na jednoj lokaciji preko 19 tona zlata

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2020. u 10:46
Foto: Getty Images

Kanadska istraživačka firma “Medgold Resources”, koja je najavila da je u Južnoj Srbiji pronašla indikatore da se tamo nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, sada je i potvrdila te rezultate.

Zlato je pronađeno na nalazištima u neposrednoj granici s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom. Medgold Resources ima licence za istraživanje na dvije lokacije na tom području – Donje Tlamino i Surlica Dukat, prenosi Telegraf. 

U sklopu projekta Tlamino pronašli su 19,3 tone zlata vrijednog nešto više od milijardu dolara. Sadržaj zlata na tom mjestu u prosjeku iznosi oko tri grama po toni. Inače se smatraju profitabilnim ležišta s gramom zlata po toni, ako ih prate odgovarajuće količine rude.

Medgold Resources je u sklopu istog projekta pronašao i sloj rude od oko 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo nevjerojatna 193 grama po toni srebra. Njihov cilj je postati vodeći istraživač zlata u Srbiji te su najavili da namjeravaju proširiti istraživanja i na druge dijelove Srbije. Istraživanja na jugu Srbije počela su još pedesetih godina kada su jugoslavenske državne tvrtke tražile olovo i cink.

Tijekom tog perioda, plemeniti metali nisu bili uobičajeno ispitivani, navodi Telegraf.

Komentirajte prvi

New Report

Close