U zimskim centrima susjedne države rezervirano 80 posto smještaja

Autor: Poslovni dnevnik , 01. prosinac 2021. u 08:00
Na Zlatiboru u siječnju očekuju 30 tisuća posjetitelja dnevno/Pixabay

Uspješna ljetnja sezona na planinama i u banjama (toplicama) nastavit će se izgleda i tijekom zime.

Pandemija je ograničila turistička putovanja izvan zemlje, pa su se srpski turisti uglavnom okrenuli domaćim destinacijama.

Uspješna ljetnja sezona na planinama i u banjama (toplicama) nastavit će se izgleda i tijekom zime, jer prema trenutačnim podacima kapaciteti u zimskim planinskim centrima već su popunjeni oko 80 posto. Iako je neizvjesno hoće li zbog epidemiološke situacije biti moguća okupljanja i slavlja, kao i kulturni događaji, znatan dio gostiju je potvrdio rezervacije i uplatio akontaciju.

Kako za Politiku kažu iz planinskih centara, uvođenje Covid propusnica olakšalo je posao te hoteli mogu opuštenije ući u sezonu.

Cijene su za oko 10 posto više u odnosu na prošlu godinu, a kako kažu u turističkim agencijama, problem je u tome što nema standardnih cjenovnika, nego se oni formiraju ovisno o popunjenosti i zanimanju turista.

Prema riječima Vladimira Živanovića, direktora Turističke organizacije Zlatibor, na toj planini dosad je oko 45 posto potvrđenih rezervacija, što je uobičajeno za ovo doba godine.

“Kada padne prvi snijeg smještaj se popuni u potpunosti. Vjerujem da ćemo u siječnju, kada je vrhunac sezone, imati po 30 tisuća gostiju dnevno”, kaže Živanović. On dodaje da smještaj na Zlatiboru u odnosu na prošlu godinu nije skuplji, osim aranžmana u vrijeme novogodišnjih blagdana, što je uobičajeno.

Georgi Genov, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera Hores, kaže da je u cijeloj Srbiji popunjenost hotela za prosinac i siječanj oko 80 posto. Na planinama je, dodaje, popunjenost odlična i aranžmani se već uplaćuju za razdoblje školskih odmora.

“Trenutačno nam je veliki problem radna snaga jer hoteli traže da zaposlenici budu cijepljeni, a to je teško ispuniti”, rekao je Genov.

S druge strane, prije odlaska u inozemstvo važno je informirati se o uvjetima koje postavlja država u koju se putuje na odmor.

Prema riječima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta, zasad je najveće zanimanje za domaće planine i banje, ali i Sjevernu Makedoniju i BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close