U Srbiji broj korisnika aplikacija za dostavu hrane porastao na 356 tisuća

Autor: Poslovni dnevnik , 01. travanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Tržište dostave hrane naručene putem mobilnih aplikacija, koje se znatno razvilo u vrijeme pandemije, vrijedi oko 10,8 milijuna eura mjesečno.

Srpsko tržište dostave hrane naručene putem mobilnih aplikacija vrijedi oko 10,8 milijuna eura mjesečno (ili oko 130 mil. eura na godišnjoj razini), rečeno je na online panelu posvećenom usponu mobilnih aplikacija za dostavu hrane u Srbiji.

Do te brojke je Centar za istraživanje javnih politika došao na temelju podataka da u Srbiji ima oko 356.000 korisnika aplikacija za dostavu hrane, koji u prosjeku hranu naručuju 2,7 puta mjesečno, dok dostave prosječno vrijede oko 1300 dinara (oko 10,6 eura).

Ljubivoje Radonjić, iz Centra za istraživanje javnih politika, naveo je da se najviše naručuje brza hrana, za čiju pripremu nije potrebno puno vremena, kao što su pizze, hamburgeri i tjestenine. Hranu više naručuju žene nego muškarci, izvještava Tanjug.

Kada je riječ o utjecaju pandemije na to tržište, Radonjić je istaknuo je da je on velik, budući da je 20% ispitanika reklo kako su u ožujku i travnju prošle godine, dakle u vrijeme izvanrednog stanja, prvi put počeli koristi aplikacije za dostavu.

“Tu je značajan udio i ostalih korisnika, točnije 38% tzv. starih korisnika, koji su aplikacije koristili i prije pandemije, a za vrijeme zatvaranja koristili su je češće”, objasnio je Radonjić.

Bojan Urdarević, iznanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučiliša u Kragujevcu, rekao je da radno zakonodavstvo još ne zna gdje svrstati dostavljače hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close