U Srbiji 46% mladih radi manje od 40 sati tjedno, dvije trećine ih nema posao u struci

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2021. u 22:00
U privatnom sektoru radi trećina mladih u Srbiji/SHUTTERSTOCK

Svaka četvrta mlada osoba u Srbiji smatra da na tržištu rada ne postoji potreba za njihovim znanjem i diplomom.

Pandemija je u Srbiji i zemljama regije pogodila velik dio radno aktivnog stanovništva, ali čini se da su najviše ‘stradali’ mladi, i inače teže zapošljiva i ranjiva skupina.

Podaci online ankete koju je nedavno proveo Savez samostalnih sindikata Srbije na to egzaktno ukazuju – udio mladih koji su prije pandemije radili manje od 40 sati tjedno skočio je s 19,3 na sadašnjih 45,5 posto. U istraživanju je sudjelovalo 448 radnika iz šest država nastalih iz bivše Jugoslavije.

Beogradski dnevnik Politika, govoreći o istraživanju, piše da je od svih ispitanika trećina navela da radi u privatnom sektoru, a 47 posto izjavilo je da im je opseg posla smanjen.

U pravom trenutku

U tom smislu, da bi se mlade koji tek stupaju na tržište rada bolje informiralo o njihovim pravima, upoznalo s raznim oblicima zapošljavanja (klasični radni odnos, nestandardni oblici itd), ali i one koji su već zaposleni uputilo na sve što mogu kao radnici, u Srbiji je lansirana besplatna mobilna aplikacija “Radna prava za tebe”.

“Cilj aplikacije je da poveća interes, unaprijedi razumijevanje i znanje o radnim pravima i sindikatima kroz dva segmenta. Došla je u pravom trenutku, jer su mladi u Srbiji najviše pogođeni pandemijom, a posljednjih godina sve je manje novih radnih mjesta s ugovorima o radu, sve više angažiranih na nesigurnim mjestima”, upozorava Ružica Grabovac Marković, predsjednica sekcije mladih u navedenom sindikatu, koji je osmislio aplikaciju.

Korisnici aplikacije mogu zaigrati i zabavno-edukativni kviz i provjeriti poznavanje radnopravnih aspekata u 11 područja.

Politika ističe da je u Srbiji u prvom kvartalu ove godine zaposleno 48.082 ljudi, a to su oni koji su dosad ‘boravili’ na tamošnjoj burzi pa se država zapravo pohvalila tim podatkom, jer je to u odnosu na isto razdoblje prošle godine porast od 3,5 posto.

Pozitivan trend primjećen je, navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), najviše među mladima do 30 godina i osobama sa srednjom stručnom spremom.

“Ipak, statistika i dalje pokazuje da petinu svih nezaposlenih u zemlji čine upravo mladi. Istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije potvrđuje da čak 62 posto mladih ne radi u struci, što dovoljno govori o neusklađenosti tržišta rada s obrazovnim sustavom”, piše Politika.

Što prije odlučivati o sebi

Svaka četvrta mlada osoba, podatak iz istog istraživanja, smatra da na tržištu rada ne postoji potreba za njihovim znanjem i diplomom, a najveći broj njih spreman je odreći se profesionalnih snova i prekvalificirati se.

Predsjednica sekcije mladih u SSS-u Ružica Grabovac Marković navodi da mladima treba omogućiti da se što prije izravno uključe u provođenje odluka.

“Oni su dosad samo o svemu obavještavani, niko ih ništa ni ne pita pa im zato treba omogućiti da podijele iskustva iz pandemije u planiranju daljnjeg razvoja karijere”, kaže ona.

Komentirajte prvi

New Report

Close