Počinje primjena kartice ‘Kupujem domaće’, mjera će obuhvatiti oko 270.000 građana

Autor: Poslovni dnevnik , 02. lipanj 2020. u 07:23
FOTO: GettyImages

Financijsku pomoć dobit će građani i zaposlene osobe s niskim dohotkom, mladi i zdravstveni radnici.

Nina Angelovska, ministrica financija Sjeverne Makedonije, najavila je da će ovog tjedna, čim dobiju popise kupaca, banke početi izdavati kartice “Kupujem domaće”, a sredstva će se uplaćivati izravno iz proračuna putem vladinog programa Covid.

Financijsku pomoć dobit će građani i zaposlene osobe s niskim dohotkom, mladi i zdravstveni radnici.

Riječ je o mjeri iz trećeg seta ekonomskih poticaja za revitalizaciju i novi početak rada gospodarstva u uvjetima epidemije Covida-19. Procjenjuje se da će ta mjera obuhvatiti oko 270.000 građana i da iznosi ukupno 25 milijuna eura.

“Očekujemo da će sredstva biti isplaćena tijekom tjedna ili najkasnije nakon što se obavi uplata. Ne vidimo prepreke u realizaciji kartica, riječ je o velikom projektu koji je zahtijevao dobru koordinaciju svih institucija.

Karticom ‘Kupujem domaće’ građani će plaćati bezgotovinski, što će utjecati na dugoročno stvaranje navika za bezgotovinsko plaćanje, ali i suzbijanje neformalne ekonomije”, rekla je Angelovska.

Ona je pozvala sve male i srednje tvrtke koje nemaju POS terminale da ih nabave kako bi mogli primati kartice.

Ministrica je dodala da je ovo prvi put da u zemlji postoji tako suvremen način apliciranja, bez da su građani prisiljeni ići u institucije.

“Želimo omogućiti građanima da tu pomoć dobiju na najlakši način, da je koriste na domaćim proizvodima i uslugama za projiciranih 25 milijuna eura kako bi imali najveći utjecaj na ekonomiju”, objasnila je ministrica financija Sjeverne Makedonije.

Komentirajte prvi

New Report

Close