U sarajevskim pekarama promet smanjen 70%, mnogi zatvaraju ili režu plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 26. ožujak 2020. u 22:00
Brašna još ima, ali ga je zbog otežanog transporta teško nabaviti i sada se na narudžbu čeka više od deset dana/SHUTTERSTOCK

Zbog uvođenja policijskog sata u Sarajevu, koji počinje u 18 sati, posljednjih dana sve pekare moraju raditi skraćeno.

U pekarama u Sarajevu promet je zbog pojave korona virusa smanjen za čak 70 posto. Radno vrijeme im je ograničeno, a iako imaju dovoljno brašna i kvasca vlasnici pekara upozoravaju da će neki, ako ovakva situacija duže potraje, morati smanjiti plaće radnicima ili čak zatvoriti trgovine, javlja Radio Slobodna Europa.

Mirsad Đakola vlasnik je pekare u sarajevskom naselju Hrasno više od 20 godina. Stanovnici obližnjih zgrada u njegovu trgovinu navikli su dolaziti i više puta dnevno.

Zbog uvođenja policijskog sata u Sarajevu, koji počinje u 18 sati, posljednjih dana pekara radi skraćeno i ne proizvodi onolike količine peciva kao ranije. Đakola kaže da je posljednjih dana situacija prilično “neobična i teška” jer im je promet smanjen za više za 50 posto. Najviše ga brine budućnost radnika koji u njegovoj pekari rade godinama.

Nadaju se pomoći države

“Radno vrijeme je svima skraćeno i doista je nevjerojatno da je promet ovoliko pao za samo nekoliko dana. Odlučili smo sve radnike zadržati na poslu, ali smo, na žalost, za 10 posto morali smanjiti plaće”, objašnjava Đakola, nadajući se da će i država pomoći. Zbog suzbijanja koronavirusa u BiH su uvedene izvanredne mjere.

10

posto smanjene su plaće radnicima u pekari u sarajevskom naselju Hrasno koja radi više od 20 godina

U Sarajevu su sve trgovine, restorani i trgovački centri zatvoreni više od sedam dana. Osobe mlađe od 18, ali i one starije od 65 godina ne smiju izlaziti na ulicu. Djeca ne idu u školu, a jedino su otvoreno trgovine prehrambenih proizvoda, benzinske crpke, ljekarne i pekare.

AS, jedan od najvećih pekarskih lanaca u Sarajevu, radio je 24 sata prije izbijanja epidemije koronavirusa. Ovih dana imaju problema s prometom, ali i s nedostatkom stalnih kupaca, umirovljenika i mladih, koji su u pekaru najčešće dolazili za vrijeme školskog odmora.

“Za sada imamo brašna, ali bi mogli uskoro imati i problem jer ga je zbog otežanog transporta teško nabaviti. Sada narudžbu čekamo više od deset dana”, objašnjava Fatmir Guraj, jedan od vlasnika te pekare.

Stanovnici Sarajeva, zbog preporučene izolacije, uglavnom ostaju u kućama. Ispred pekara rijetko se viđaju redovi, a kupci ulaze jedan po jedan. Sarajlija, Adis kaže da u pekaru više ne dolazi svaki dan.

“Živim sam i ne znam praviti kruh, ali i ne dolazim više u pekaru svaki dan. Uglavnom naručujem hranu, iako sada mnogo više razmišljam i o higijeni na mjestima gdje se priprema hrana”, objašnjava Adis. Osim nedostatka prometa, mnoge pekare se suočavaju i sa smanjenim asortimanom svojih proizvoda.

Nema više kolača

U jednoj od njih, pekari Rollin, polica s kolačima danima je prazna. “Mi sve imamo i možemo normalno raditi, ali nemam to kome prodati. Kolača za sada nemamo, jer svakih pola sata možda uđe jedna osoba. Uglavnom kupi kruh, a to je jedna konvertibilna marka. Znači za sat zaradimo dvije marke, a nekada su ljudi iznosili pune vrećice peciva I kolača”, žali se Suad Beri, vlasnik pekare Rollin.

I Suad Beri, kao i svi radnici pekare Rollin, odnedavno imaju obvezne maske preko lica. Dok iznosi vrući kruh kaže da se samo nada da ovakva situacija neće dugo potrajati.

“Sada bih sve dao samo da život bude opet onakav kakav je bio, ali daj Bože da ovo ne potraje. Kada bih nekome morao dati otkaz ja bih sve ovo zatvorio. Ne znam, valjda ćemo preživjeti, probuditi se jednog jutra kada neće više biti loših vijesti i kada će nam reći da je sve ovo prošlo”, kaže Suad.

Mnoge pekare su i zatvorene. Neke od njih su organizirale i kućnu dostavu, dok su druge snizile cijene proizvoda, ili onima koji nemaju mogućnosti platiti besplatno daju peciva i kruh koji je ostao.

Komentirajte prvi

New Report

Close