U rujnu se otvara žičara od Zlatibora do Tornika

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2020. u 22:00
Uskoro će biti raspisan natječaj za izbor tvrtke koja će se pružati usluge sigurnosti i spašavanja putnika/Pixabay

S početne postaje kod zlatiborske tržnice, preko međupostaje u Ribnici, putnici će do Tornika stizati za 20 do 25 minuta.

Najviše dva mjeseca dijeli stanovnike Zlatibora od ostvarenja dugogodišnje želje, puštanja u rad žičare koja će devet kilometara dugom trasom povezati središte turističkog naselja s Tornikom, kompleksom na vrhu planine.

Krajem kolovoza ili početkom rujna najduža panoramska žičara na svijetu primit će prve putnike i postati najveći turistički adut najposjećenije srpske planine, piše Blic.

Potrebno je obaviti još neke poslove, a prema riječima Bojane Božanić, direktorice JP Gold gondola Zlatibor, do sada je završeno 95 posto radova.

Kabine s 10 mjesta

Sredinom lipnja krenulo se s radovima na postavljanju željeznog užeta od međupostaje pokraj jezera Ribnica prema početnoj postaji na Zlatiboru.

Taj posao, kojeg nagledaju predstavnici francuske tvrtke Pomagalski, od koje je kupljena oprema za žičaru, bit će završen ovog tjedna, a od 20. srpnja kreće testiranje.

“Početkom kolovoza, da bi se isprobala nosivost žičare, postavit će se nekoliko kabina”, objašnjava Bojana Božanić. Žičara je vrijedna 13 milijuna eura.

S početne postaje kod zlatiborske tržnice, preko međupostaje u Ribnici, putnici će do Tornika stizati za 20 do 25 minuta. Kapacitet žičare, koja će imati 55 kabina sa 10 mjesta i držače za skije, bit će 600 putnika na sat.

Žičaru će nositi 36 stupova, a brzina kretanja bit će šest metara u sekundi.

“Uskoro ćemo raspisati natječaj za izbor tvrtke koja će se pružati usluge sigurnosti i spašavanje putnika u slučaju vremenskih neprilika”, kaže direktorica Gold gondole Zlatibor.

Planiraju još jedan krak

Tornik, najviši vrh planine, turistički je afirmiran nakon obnove skijališta i otvaranja šesterosjedne žičare, a taj turistički kompleks nudi i niz drugih zimskih i ljetnjih sadražaja.

Plan je da Zlatibor ostvari milijun turista i deset milijuna noćenja godišnje, a za to će trebati desetak godina. Namjera turističkih djelatnika tog kraja je i da žičara dobije još jedan krak koji bi išao od međupostaje u Ribnici do vrha Čigota. Krak bi bio dugačak 4,5 kilometra.

Komentirajte prvi

New Report

Close