U RS tijekom ove godine počinje izgradnja 90 kilometara autoceste

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2022. u 22:00
Gradnja autoceste od Banja Luke do Prijedora koncesijskim ugovorom dodijeljena je kineskim partnerima/Shutterstock

Već se radi na dvije dionice na Koridoru 5C, a na proljeće će biti završena prva, od petlje Tovira do Kostajnice.

Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske, izjavio je da bi tijekom 2022. trebala početi izgradnja gotovo 90 kilometara autoceste u tom BiH entitetu.

Topić je za agenciju Srna objasnio da su trenutačno aktivna gradilišta dvije dionice autoceste na Koridoru 5C, od kojih će na proljeće biti završena prva, od petlje Tovira do Kostajnice, čija je izgradnja počela prije dvije i pol godine.

Tunel na granici entiteta
”To je dionica dugačka 5,5 kilometara. Zadovoljni smo dinamikom i kvalitetom radova, asfalt je položen na cijeloj dužini trase, ostao je samo završni treći sloj”, rekao je Topić. Treba završiti prometnu signalizaciju, ograde i rasvjetu.

Prije mjesec dana počeli su radovi na drugoj dionici Koridora 5C, od Kostajnice do Putnikovog Brda, dugačkoj 5,5 kilometara.

”Tunel koji gradimo na Putnikovom Brdu ulazi 200 metara u područje Federacije BiH, tako da u gradnji tog dijela moramo surađivati s kolegama iz Autocesta FBiH”, objasnio je Topić.

On je podsjetio da je ugovorena cijena za prvu dionicu Koridora 5C kroz RS 63 milijuna eura za 5,5 kilometara, a za drugu, zahtjevniju dionicu 93 milijuna eura, iako je dužina jednaka.

47

kilometara dužina je dionice autoceste od Brčkog do Bijeljine

Kada je riječ o preostalom dijelu Koridora 5C kroz RS, Topić je rekao kako je izgledno da će se na proljeće početi s radovima.

”To je dionica od petlje Tovira do Vukosavlja, odnosno entitetske granice na sjeveru. Dugačka je 35 kilometara i za nju imamo gotovu projektnu dokumentaciju. Dionica je prioritet za EU i u završnim smo pregovorima s Europskom investicijskom bankom za izgradnju tog preostalog dijela koridora”, istaknuo je Topić.

Kako je dodao, kada se završi taj dio, u Vukosavlju se planira odvajanje autoceste prema Srbiji.

Govoreći o dionici od Rače do Bijeljine, Topić je izjavio da je raspisan javni poziv za izgradnju 20 kilometara autoceste, koju će se dijelom financirati sredstvima vlade Srbije od 100 milijuna eura. Radovi bi trebali krenuti početkom građevinske sezone.

U povezivanju sa Srbijom ostaje još dionica Brčko – Bijeljina, 17 kilometara kroz RS i 30 kilometara kroz Brčko distrikt, gdje još nema dogovora.

Topić je istaknuo i da ne očekuje nikakve probleme u gradnji autoceste od Banja Luke do Prijedora, koja je koncesijskim ugovorom dodijeljena kineskim partnerima.

Povezivanje Prijedora s Hrvatskom
”Obveza je kineskih partnera da izrade projektnu dokumentaciju za nastavak autoceste od Prijedora do Novog Grada, kao i za brzu cestu od Prijedora do Kozarske Dubice i dalje do Donje Gradine, odnosno mosta u Јasenovcu”, rekao je Topić.

Ta brza cesta je značajna jer je postojeća prometnica između Prijedora i Kozarske Dubice u vrlo lošem stanju, ali i zbog toga što je to veza RS sa Spomen-područjem Donja Gradina i veza prijedorske regije s Hrvatskom.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za obilaznicu oko Banja Luke, odnosno za povezivanje izgrađene autoceste od Gradiške do Klašnica s budućom autocestom od Banja Luke do Prijedora.

Komentirajte prvi

New Report

Close