U Republici Srpskoj u tijeku najskuplja jesenska sjetva u povijesti

Autor: Poslovni dnevnik , 21. listopad 2021. u 22:00
Cijena mineralnog gnojiva je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla za čak 400 posto/MARIJAN SUŠENJ/PIXSELL

Cijena gnojiva je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla za čak 400 posto.

Jesensku sjetvu u Republici Srpskoj, koja je u tijeku, mogle bi ugroziti rekordno visoke cijene repromaterijala, a prije svega mineralnih gnojiva, upozoravaju poljoprivrednici. Naime, cijena gnojiva je u posljednjih nekoliko mjeseci porasla za čak 400 posto, pišu Nezavisne novine.

“Jesenska sjetva najskuplja je u povijesti poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima”, rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS.

“Ratari će koristiti smanjene količine mineralnog gnojiva, što će utjecati na prinos”, objasnio je Marinković i istaknuo da su najavljena i poskupljenja kemijskih sredstva, ali i sjemena. Prema njegovim riječima, lani se cijena mineralnog gnojiva kretala od 500 do 700 KM (od 255 do 358 eura) po toni, a sada je od 1200 do 2500 KM (od 613 do 1278 eura) po toni.

“Imamo probleme i s nestašicom, ali i smanjenom proizvodnjom”, izjavio je Marinković i dodao da je proizvođač gnojiva iz Kutine, čiji su proizvodi najzastupljeniji kod domaćih ratara, trenutačno prestao s proizvodnjom. Marinković ističe i da sjemenska pšenica sada stoji od 1000 do 1300 KM po toni, što je u odnosu na prošlu godinu više za 20 do 30 posto.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, kaže da je problem i to što država ima maćehinski odnos prema ratarima.

Komentirajte prvi

New Report

Close