U Republici Srpskoj radi više od šest tisuća ‘nezamjenjivih’ umirovljenika

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2022. u 22:00
Republici Srpskoj već dugo nedostaje radna snaga, zbog čega je dio umirovljenika ponovno vraćen na posao/Shutterstock

Iako je ugovor o djelu namijenjen isključivo za radnike posebnih znanja i vještina, on se godinama zloupotrebljava za zapošljavanje umirovljenika u javnim ustanovama, najčešće pravnika i ekonomista.

Iako je ugovor o djelu namijenjen isključivo za radnike posebnih znanja i vještina koje ih čine nezamjenjivima, on se u Republici Srpskoj godinama zloupotrebljava za zapošljavanje umirovljenika u javnim ustanovama i to najčešće pravnika i ekonomista.

To tvrde sugovornici portala Capital, a potvrđuju podaci Porezne uprave RS, u čijim je evidencijama ugovorom o djelu u svim sektorima angažirano čak 6259 osoba koje su ostvarile pravo na mirovinu.

Cijenu plaćaju mladi
“Zabilježeno je 6259 osoba koje su ostvarila pravo na mirovinu, a koji su istovremeno bile zaposlene po osnovu ugovora o djelu kod poslodavaca u javnom i u privatnom sektoru”, rekli su iz Porezne uprave i dodali da ne vode posebnu evidenciju odnose li se njihovi ugovori na privatni ili javni sektor.

Zakon o radu RS kaže da “poslodavac može s određenom osobom zaključiti ugovor o djelu radi obavljanja poslova koji su izvan djelatnosti poslodavca, a koji imaju za predmet samostalnu izradu ili popravak određene stvari, samostalno izvršenje određenog fizičkog ili intelektualnog posla”.

Zakon, dakle, jasno govori da je taj ugovor namijenjen samo onima koji imaju posebna znanja bez kojih se ne može obaviti određeni posao.

“Umjesto toga, on se koristi za angažiranje savjetnika, pravnika i ekonomista, uglavnom stranačkih kadrova, koji kao umirovljenici dobivaju nekoliko tisuća maraka, naravno uz mirovinu koje se ne odriču”, kaže ekonomist Zoran Pavlović.

Prema njegovim riječima, to je izravna zlouporaba. “To je nemoralan i nepošten sustav okrenut onima koji ga maksimalno zloupotrebljavaju, a to najviše stoji mlade ljude. Normalno bi bilo da se u postupku pripremanja nekog stručnjaka za mirovinu izgradi struktura koja nastavlja njegov posao. Očito je da mi nemamo nikakvih moralnih kodeksa i zakonskih obveza”, objašnjava Pavlović.

On ukazuje da ista situacija vlada među političarima umirovljenicima, koji su odavno ispunili uvjete za starosnu mirovinu i dobili otpremninu, pa su se opet vratili na posao kao nezamjenjivi zastupnici, izaslanici i savjetnici.

Ne rade četiri sata
“To je sve pokazatelj da ništa nismo sustavno riješili. Kod nas vlada stav da treba uzeti i mirovinu i raditi kao kadar bez kojeg se ne može po osnovu ugovora o djelu. Da smo ozbiljna zemlja, to ne bi nikad dopustili. Zašto ne bi moglo biti drukčije, da netko ostane kao volonter i pomogne jer ima znanje i želju za pomaganjem”, pita Pavlović.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, kaže da treba uzeti u obzir i to da RS odavno nedostaje radna snaga, zbog čega je dio umirovljenika ponovno vraćen na posao.

“Ima tu više kategorija. Postoje oni koji su odradili svojih 40 godina pa su zaposleni do četiri sata dnevno te ne moraju otkazati svoju mirovinu. Ako rade više od toga, moraju izaći iz mirovinskog sustava.

Znam da se umirovljenici ne žele odreći mirovine, a vjerojatno se mnogima piše četverosatno radno vrijeme, a na poslu ostaju osam sati. U javnom sektoru ima mnogo savjetnika koji su zaposleni baš po tom ugovoru”, kaže Trivić.

Komentirajte prvi

New Report

Close