U Republici Srpskoj najviše poslova dobile kineske i ruske kompanije

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2020. u 21:59
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS dodijelilo je kineskoj kompaniji izgradnju i opremanje bolnice u Doboju

Na popisu stranih dobavljača dominiraju Rusi i Kinezi.

Institucije Republike Srpske prošle su godine stranim kompanijama kroz javne natječaje dale poslove vrijedne više od 140 milijuna maraka (oko 71 mil. eura), a od tog iznosa gotovo 93 posto završit će na računima kineskih i ruskih kompanija, portal piše Capital.ba.

Na popisu stranih dobavljača dominiraju Rusi i Kinezi koji će samo kroz dva ugovora dobiti čak 130 milijuna maraka, pokazuju podaci Agencije za javne nabave.

Na prvom mjestu po vrijednosti je posao koji je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS dodijelilo kineskoj kompaniji China Sinopharm International Corporation.

Za projektiranje, izgradnju i opremanje nove bolnice Sveti Apostol Luka u Doboju bit će im isplaćeno 88,5 mil. KM (oko 45 mil. eura). Druga je ruska kompanija Russian Helicopters koja je za tri helikoptera isporučena MUP-u RS, zaradila 41,6 mil. KM.

Na trećem mjestu je švicarski Premar Services koji je za opremu Rudnika i Termoelektrane u Ugljeviku dobio 7,5 mil. KM.

Među pet najvećih po vrijednosti je i Institut Mihajlo Pupin iz Srbije koji je na temelju suradnje s Autoputevima RS, odnosno nabavu i opremanje objekata za naplatu cestarine na autocesti Banja Luka-Gradiška dobio 2,7 mil. maraka.

Na petom mjestu je Valjaonica Bakra iz Sevojna u Srbiji koja je od RiTE Gacko dobila 984.541 maraka za rezervne cijevi za kondenator.

Komentirajte prvi

New Report

Close