U Republici Srpskoj iskorišteno 23 tisuće turističkih vaučera

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2020. u 22:00
Priliku za subvencionirani odmor građani su najviše koristili u Zdravstveno-turističkom centru Banja Vrućica

U RS pandemija je najveću štetu u turizmu prouzročila u većim gradovima, ali je i pokrenula domaće goste da se odluče za seoske destinacije.

U Republici Srpskoj dosad je iskorišteno oko 23.000 turističkih vaučera za subvencionirani odmor na nekoj od domaćih destinacija, zahvaljujući kojima su spašena radna mjesta u sektoru turizma i ugostiteljstva, rekla je Nada Jovanović, direktorica Turističke organizacije Republike Srpske (TORS).

“Šteta od pandemije u RS je velika, ali zahvaljujući vaučerima znatno je ublažena”, dodala je Jovanović. Ona je objasnila da je najviše vaučera, oko 8000, iskorišteno za boravak u Zdravstveno-turističkom centru Banja Vrućica pokraj Teslića, a zatim slijede destinacije u Trebinju i Bijeljini, te Nacionalni park Sutjeska i Jahorina.

Prema njenim riječima, ostvareni broj noćenja bilježi pad od 54 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je procjena Svjetske turističke organizacije da u svijetu gubitak u turizmu zbog Covida-19 iznosi oko 70 posto.

U RS pandemija je najveću štetu u turizmu prouzročila u većim gradovima, ali je i pokrenula domaće goste da se odluče za seoske destinacije, što će biti i jedna od smjernica za izradu plana promocije turizma RS.

Dragana Šobot, predstavnica Privredne komore RS, vjeruje da će se stanje u turizmu popraviti već sljedeće godine zahvaljujući i dodjeli sredstava ugostiteljima koji pružaju usluge smještaja, turističkim agencijama i umjetnicima za saniranje financijskog gubitka zbog pandemije.

Marko Radić, predsjednik koordinacijskog odbora TORS-a, koji je i direktor Turističke organizacije Trebinje, rekao je da je ta lokalna zajednica zbog koronavirusa ostvarila 50 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu i 70 posto prihoda od boravišne takse.

Komentirajte prvi

New Report

Close