U rekordnom roku podijeljeno 100.000 vaučera za subvencionirani odmor

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2022. u 09:28
Najpopularnije destinacije prošle godine bile su Vrnjačka Banja, Prolom Banja i Sokobanja te Zlatibor i Kopaonik/Shutterstock

Akcija pomoći srpskom turizmu počela je 2015. godine, a građani bonove koje daje država mogu upotrijebiti za najmanje pet noćenja izvan grada, općine, odnosno mjesta prebivališta, kao i mjesta studiranja.

Vaučeri za subvencionirani odmor u Srbiji, u iznosu od 5000 dinara (oko 41 euro) podijeljeni su u rekordnom roku od kada je, prije sedam godina, počela akcija vlade Srbije za poticanje domaćeg turizma.

Za samo jedanaest dana 100.000 građana je na šalterima Pošte Srbije na taj način rezerviralo odmor. Očekuje se da će već na proljeće, kada se planira prvi rebalans državnog proračuna, biti odobreni novi vaučeri za potpomognuti odmor.

Produžena sezona
Prema riječima Tatjane Matić, ministrice trgovine, turizma i telekomunikacija, u utorak je u pošti u Obrenovcu završeno evidentiranje i podijeljeno 100.000 vaučera za subvencionirani odmor u Srbiji.

Resorno ministarstvo je za tu svrhu osiguralo 500 milijuna dinara (oko 4,1 mil. eura). Građanima je ponuđeno 1200 turističkih objekata koji prihvaćaju vaučere, a na odmor uz subvenciju države mogu otići do 20. studenoga.

“Bilo je očekivano veliko zanimanje građana, budući da je i prošle godine sve planulo, pa je odobreno dodatnih 50.000 vaučera”, kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacija turističkih agencija Srbije – YUTA.

“Treba očekivati da će se u ožujku, kada je obično rebalans proračuna, građanima ponuditi još vaučera. Najpopularnije destinacije prošle godine bile su Vrnjačka Banja, Prolom Banja i Sokobanja te Zlatibor i Kopaonik.

Seničić navodi da je riječ o značajnoj pomoć države za domaće hotelijere i ugostiteljske objekte, ali ne toliko za turističke agencije, jer građani putuju samostalno, ne angažiraju se turistički vodiči. Kada je riječ o profilu turista, subvencionirani odmor koriste sve kategorije građana, od studenata do umirovljenika.

Kako ističu vlasnici hotela, motela i objekata seoskog turizma, vaučeri su im produžili sezonu, jer se više od četvrtine gostiju odmaralo u tom aranžmanu. Građani vaučere mogu koristiti za najmanje pet noćenja izvan grada, općine, odnosno mjesta prebivališta, kao i mjesta studiranja.

Akcija pomoći domaćem turizmu putem vaučera počela je 2015. godine i država ih je dosad podijelila oko 700.000.

Subvencionirani odmor mogu koristiti umirovljenici i studenti, kao i zaposleni s primanjima manjim od 70.000 dinara (oko 575 eura). Potrebna je rezervacija u željenom objektu, za umirovljenike posljednji ček od mirovine, a za zaposlene potvrda o plaći. Kada je riječ o studentima, oni moraju priložiti uvjerenje fakulteta o studiranju za tekuću godinu.

Mali teret za proračun
U rujnu 2021. udruženje Moja Srbija objavilo je da je vladi Srbije i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija uputilo inicijativu za odobravanje kvote od 250.000 vaučera za subvencionirani odmor u Srbiji u 2022. godini.

“Na tremelju dugogodišnjeg iskustva zaključili smo da je 250.000 vaučera optimalna količina koja bi zadovoljila potrebe naših građana, a to izdvajanje ne bi predstavljalo preveliki teret za državnu blagajnu”, rekao je Milan Ristić, predstavnik tog udruženja.

Komentirajte prvi

New Report

Close