U prvom kvartalu utrostručen izvoz oružja i streljiva iz Bosne i Hercegovine

Autor: Poslovni dnevnik , 23. travanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Izvoz ove industrijske grane za tri mjeseca iznosio je 92,4 milijuna maraka, pa ne čudi interes američkih kompanija za sudjelovanje u vlasničkoj strukturi bh. kompanija.

U prva tri mjeseca Bosna i Hercegovina izvezla je 12,5 posto manje robe nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su koje je jučer objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine. Prema ovim podacima, jedna od rijetkih industrijskih grana koja je u usponu je namjenska industrija. Izvoz ove industrijske grane za tri mjeseca iznosio je 92,4 milijuna maraka.

Najviše u SAD
Prema podacima koje je BiznisInfo.ba dobio od Uprave za neizravno oporezivanje BiH, to je oko tri puta više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je taj izvoz iznosio oko 35 milijuna maraka. Kada je riječ o namjenskoj industriji, BiH je najviše izvozila u Sjedinjene Američke Države – u vrijednosti od oko 21 milijun KM.

Slijede Slovačka sa oko 19 milijuna KM i Srbija sa oko 12,5 miliona maraka. Također, pojašnjavaju da se najveći dio izvoza – oko 91 milijun KM, odnosi na proizvode koji uključuju bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slično vojno streljivo i njihove dijelove, te ostalo streljivo i projektile. Kada se to uzme u obzir, ne čudi interes američkih kompanija za sudjelovanje u vlasničkoj strukturi bh. kompanija iz namjenske industrije.

Što se izvozi?

Najveći dio izvoza – oko 91 milijun KM, odnosi se na bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slično vojno streljivo i njihove dijelove.

Podsjetimo, američka kompanija Regulus Global je prošlog tjedna preuzela 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i 23 posto dionica bugojskog Binasa za oko 15 milijuna maraka. Time se nadovezujemo na prošlogodišnje rekordne rezultate naše vojne industrije. Ukupan izvoz lani je bio 241 milijun maraka, a godinu prije 196 milijuna maraka.

Pretis je u 2023. godini ostvario promet u iznosu od 76,5 milijuna, dok je iskazana dobit bila 10 milijuna maraka. Tvrtka je specijalizirana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije haubice kalibra 155 milimetara.

Jedna od kompanija koja je prošle godine drastično povećala prihode je Binas Bugojno. Prošle godine ova tvrtka imala je ukupne prihode od oko 25 milijuna KM, u odnosu na 8 milijuna u 2022. godini. Postotno gledano, Binas je u 2023. najviše porastao u prihodima.

Značajno su porasli i ukupni prihodi Tehničkog remonta Hadžići na 11,3 milijuna KM, sa 5,5 milijuna u 2022. godini. Riječ je o tvrtki koja je godinama poslovala s gubitkom i bila praktički pred propašću. Mnogi su joj već predviđali bankrot. Sada posluje pozitivno i prihodi rastu iz godine u godinu.

Zaobilazno do Ukrajine
U bh. tvornicama proizvode se, među ostalim, i oklopna vozila, topnički sustavi velikog kalibra, pješačko oružje, razne vrste streljiva. Sve ono što danas treba ukrajinskoj vojsci. Službeno, međutim, Ukrajina nije na popisu zemalja u koje BiH izvozi oružje i vojnu opremu.

Još prije desetak godina na državnoj razini usvojena je odluka o zabrani prodaje oružja i zbog poznatih srpskih stavova u BiH teško je očekivati da ta zabrana u dogledno vrijeme bude ukinuta.

No, ako ne može izravnim, oružje i streljivo iz BiH do Ukrajine može obilaznim putem. Navodno, takva praksa već sada postoji pa se oružje proizvedeno u BiH izvozi nekim članicama NATO-a, koje ga potom usmjeravaju Ukrajini.

Komentirajte prvi

New Report

Close