U podmorju Jadranskog mora nalazi se veliko ležište nafte?

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2021. u 11:23
Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori/Shutterstock

elik je optimizam da će se na dubini od 6500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište nafte.

Istražno bušenje u podmorju pokraj Ulcinja obećava da će se pronaći veliko nalazište nafte, a na području Crne Gore još je nekoliko potencijalnih nalazišta, priopćio je Marko Perunović, državni tajnik za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija.

On je rekao da je trenutačna dubina bušotine pokraj Ulcinja 4700 metara, prenosi Pobjeda.

“Velik je optimizam da će se na dubini od 6500 metara pronaći ekonomski isplativo ležište nafte. Postoji još nekoliko zanimljivih koncesijskih područja, i kada se, ovisno o rezultatima Eni/Novatek bušotine, raspišu natječaji, javnost će biti na vrijeme obaviještena”, rekao je Perunović.

Kako je dodao, nakon potvrđivanja zaliha u postojećem ležištu, sljedeća faza je razvoj ležišta, što znači dodatne bušotine i razvoj modela proizvodnje.

“U slučaju pozitivnog scenarija, prva proizvodnja se očekuje za tri godine. Nije planirana izgradnja rafinerija u Crnoj Gori, što ide u prilog očuvanju okoliša, i plan je da se nafta prodaje kao sirova”, objasnio je Perunović.

Prema njegovim riječima, energetika je područje od kojeg Crna Gora može živjeti.

“Ako se sredstva pravilno ulože u dobre energetske projekte, crnogorska ekonomija za relativno kratko vrijeme može doživjeti pravi uzlet”, smatra Perunović.

Komentirajte prvi

New Report

Close