U planinskom centru Divčibare cijena stambenog kvadrata porasla na 1800 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2020. u 22:00
Podizanju turističke ponude pridonio je i niz dobrih poduzetničkih projekata/SHUTTERSTOCK

Ubrzana urbanizacija Divčibara krenula je kada je tvrtka Sport agent, u vlasništvu poznatog srpskog košarkaša Miloša Teodosića, izgradila luksuzni hotel.

U srpskom planinskom turističkom centru Divčibare, pokraj Valjeva, broj turista obara rekorde u ljetnjoj sezoni, a koliko je planina Maljen, na kojoj se nalazi, postala privlačna gostima i ulagačima, pokazuje i to što je cijena stambenog kvadrata za godinu dana porasla za 1000 eura.

Turistički djelatnici, hotelijeri i ugostitelja tvrde da nikada u glavnoj turističkoj destinaciji valjevske regije nije bilo više posjetitelja u ovo doba godine, te se procjenjuje da Divčibare vikendom posjeti najmanje 5000 gostiju, piše Blic.

“Divčibare su u posljednje četiri godine dosta prisutne u medijima i marketing je imao priličnog utjecaja da postanemo privlačniji. Usto, znatnom podizanju turističke ponude pridonio je i niz dobrih poduzetničkih projekata, od izgradnje novog skijališta s umjetnim snijegom, što je ključni objekt za jedan planinski turistički centar, preko ulaganja u nove smještajne kapacitete i sadržaje, kao što su bazen, avantura park ili panoramska vožnja žičarom.

Danas posjetitelji Divčibara mogu znatno kvalitetnije i sadržajnije provesti vrijeme nego ranije”, objašnjava za Blic Branka Ilić, hotelijer s Divčibara.

Ranije se većina posjeta svodila na učeničku rekreativnu nastavu i vikendaše koji su tražili mir.

Pronađena ljekovita voda

Sada su, međutim, smještajni kapaciteti takvi da ih ima za goste s različitom dubinom džepa – od hotela s četiri zvjezdice, preko hotela srednje kategorije, do apartmana i vikendica u domaćoj radinosti.

Cijene u hotelskom smeštaju kreću se od 2500 do 7800 dinara (od 21 do 66 eura) za dnevni polupansion, a unjajmljivanje apartmana stoji od 20 do 45 eura dnevno. Privlačnosti Divčibara pridonijela je i nova autocesta “Miloš Veliki”, koja je prepolovila vrijeme putovanja te Divčibare znatno približila Beogradu i vojvođanskim gradovima, iz kojih dolazi najveći broj posjetitelja.

Za Divčibare je sve krenulo nabolje kada je provedeno ispitivanje ljekovite vode, koje je proveo Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda. “Ljudi iz Aranđelovca i Bukovičke banje dolaze jednom tjedno i tu vodu nose kući. Turisti su pozitivno reagirali i na to što je konačno obnovljena i glavna ulica, s novom rasvjetom, kao i na potpuno novo dječje igralište”, objašnjava Branka Ilić.

Također, na Divčibarama je i sve više gradilišta. Trenutno ih je dvadesetak, a radi se na adaptaciji postojećih ili izgradnji potpuno novih smještajnih objekata na nekoliko lokacija.

Prodaje se i zemljište

Zabilježen je i stalni rast zanimanja za kupovinu apartmana, a veliki broj ih nude građevinske tvrtke koje ulažu na Divčibarama.

Cijene su u stalnom porastu, sada se kreću od 1000 do 1500 eura za četvorni metar, iako pojedini ulagači, posebnu u središtu mjesta, za kvadrat traže i 1800 eura, što je za 1000 eura više nego lani u ovo vrijeme. Jednako je veliko zanimanje i za zemljište, cijena ara kreće se od 700 do 2500 eura, navode trgovci nekretninama u Valjevu.

Ubrzana urbanizacija Divčibara krenula je kada je beogradska tvrtka Sport agent, u vlasništvu poznatog srpskog košarkaša Miloša Teodosića i njegovog brata Jovana, kupila 2,2 hektara bivšeg auto-kampa Breza, gde je izgrađen luksuzni hotel Crni vrh.

Uz hotel, nalazi se i suvremena sportska dvorana, izgrađena po standardima FIBA-a, a trenutačno se radi na izgradnji ostatka sportskog kompleksa.

Komentirajte prvi

New Report

Close